Index Vakbarát Hírportál

Bárhol előfordulhatott volna a tomajmonostorai tragédia?

2022. június 17., péntek 15:40

Meghalt egy négyéves kislány Tomajmonostorán, miután reggel a kisbuszban felejtették, és csak délután találtak rá. A kislány órákat töltött egyedül a tűzforró utastérben, emiatt hőgutát kapott. A rendőrség a buszvezető ellen büntetőeljárást, az önkormányzat pedig belső vizsgálatot indított. A Népszavának nyilatkozó Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint egy ilyen tragédia bárhol máshol előfordulhatott volna, mivel a rendszerben kódolva van a hibalehetőség.

A jelenlegi ellátási rendszerben olyan hiányosságok vannak és olyan állapotok uralkodnak, amelyek alapján egy ilyen tragédia máshol is előfordulhatott volna, mert a rendszerben kódolva van a hibalehetőség – mondta Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke. 

Fábián Katalin szerint egyre kevesebb a szakképzett óvónő, főleg a hátrányos helyzetű vidéki településeken. Az egyesület elnöke elmondta: a kormány béremelés helyett elrendelte, hogy a gyerekek felügyeletét nem kötelező szakképzett óvodapedagógusnak ellátnia, tehát nyolc általánossal bárki ott lehet mellettük – tette hozzá. 

Elmondása szerint van olyan falusi óvoda, ahol a működő hat csoporttal a törvényileg előírt tizenkét óvónő helyett mindössze három dolgozik, a hiányzó embereket pedig közmunkásokkal helyettesítik. 

Korábban minden állami óvoda házirendjében és alapító okiratában szerepelt: bárhová utaznak a gyerekekkel, egy tízfős csoportot legalább két óvónőnek kell kísérnie. Ez a szabály nem véletlenül született, hiszen ilyen létszámmal tudnak csak minden gyerekre odafigyelni 

– mondta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a Népszavának. Hozzátette: ezt a szabályt ma már a fenntartók nem veszik figyelembe, mivel az óvodákat ma már az önkormányzat, valamilyen társulás vagy az egyház tartja fenn.

Mint arról az Index is beszámolt, a négyéves kislányt reggel vették fel Tiszaderzsről egy kisbusszal, hogy eljusson a tomajmonostorai óvodába. Az érkezés után azonban magára hagyták a buszban, és senkinek sem tűnt fel a hiánya. A kislányt csak délután találták meg, életveszélyes állapotban szállították kórházba. A gyermek órákat töltött egyedül a tűzforró utastérben, emiatt hőgutát kapott, majd pár nappal később a debreceni kórház intenzív osztályán meghalt.

Rovatok