Index Vakbarát Hírportál

Elítélte a bíróság, lemondott, most újra polgármester lehet

2022. június 18., szombat 14:53

Vasárnap újra időközi választások sora jön. Van olyan polgármester, aki a megélhetés miatt inkább a cége mellett döntött, egy másik településen a képviselő-testület feloszlatta magát, és még az is előfordulhat, hogy a felfüggesztetett börtönbüntetést kapó polgármester visszatér a település élére.

Ahogy áprilisban beszámoltunk róla, újra lehet időközi választásokat tartani, ráadásul a korábbi járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradást kell pótolni. A május eleji időközi választások eredményeiről itt írtunk, mostani cikkünkben a június 19-re kiírt voksolásokat gyűjtöttük össze.

A Baranya megyei Kisjakabfalván a települést 2014 óra irányító független polgármester, Bíró László lemondása miatt van szükség időközi választásra.

A Villány közelében fekvő településen öt független jelölt száll harcba a polgármesteri tisztségért: Evetovicsné Takács Zsuzsanna, Péter Dávid Attila, Protárné Gaál Andrea, Szabó Szabolcs és Werner Renáta.

A cége adja a megélhetését, ezért lemondott

Székely Róbert, Pilisjászfalu addigi polgármestere 2021. november 15-i hatállyal mondott le polgármesteri pozíciójáról.

Lemondólevelében arról írt, hogy megválasztása előtt a vállalkozása irányításával foglalkozott teljes munkaidőben. Választási győzelme után a vezetést két munkatársára bízta, viszont a járványhelyzet miatt csökkent a megrendelések száma, és munkatársai más megélhetési forrás után néztek.

Cégem 22 évig biztosította családom megélhetését, de többek között a polgármesteri tevékenységem fizikai eszköztárának nagy részét is. Reményeim szerint a további életem/életünk során is ez a vállalkozás lesz a megélhetésünk kulcsa. Ehhez viszont a kialakult helyzet miatt ismét az én személyes jelenlétemre, irányításomra, teljes odaadásomra van szükség. Ilyen körülmények között viszont – Pilisjászfalu jelen helyzetére tekintettel – nem tudom azt az ígéretemet teljesíteni, hogy teljes emberként szolgálom településünket.

A Pest megyei település választópolgárainak támogatásáért három független jelölt küzd: Borsó András, Kőműves Sándor és Wimme Beáta.

Elítélték, lemondott, újraindul

„Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy tudomásul véve a személyemet érintő bírósági döntést és betartva a jogszabályi előírásokat és határidőket, a mai napon lemondok polgármesteri tisztségemről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban betöltött szerepköreimről” – jelentette be február végén Tát Margit, aki 2010 óta volt Méhkerék polgármestere.

A bírósági döntésről, amit bejegyzésében említett, itt számoltunk be részletesen. A településvezetőt költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Tát Margit a Békés megyei település irányítását márciusban adta át Goron Zsolt alpolgármesternek, de a történet itt nem ért véget.

Áprilisban a Magyar Narancshoz eljutott információk szerint újra az önkormányzati hivatalnál dolgozott Tát Margit, amiről a helyi újság is beszámolt. Goron Zsolt alpolgármester az „Új munkatárs” című cikk alapján azzal indokolta döntését, hogy

az önkormányzatnál senki nem ismeri olyan alaposan a már kidolgozott és kimunkálás alatt álló településfejlesztési terveket, továbbá minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol Tát Margit. Szükségesnek tartottam felkérni arra, hogy vegyen részt továbbra is a feladatok koordinálásában, kivitelezésében.

Tát Margit a bírósági ítélet ellenére rajthoz áll az időközi választáson, Major Ágnes jegyző hétfőn az MTI-nek el is magyarázta, hogy milyen jogszabály teszi ezt lehetővé. Tát Margit állásfoglalást kért, hogy indulhat-e jelöltként, amire a jegyző a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó passzusa alapján írásban válaszolt:

Az a személy, aki a szabadságvesztését nem tölti, hanem végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll, mind az országgyűlési képviselők választásán, mind a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választható. Az nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

Hozzátette, méltatlanság kérdésében a helyi önkormányzatokról szóló törvény mondja ki, hogy méltatlan a tisztségére, „akit megbízatásának ideje alatt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek”. Belügyminisztériumi állásfoglalás alapján az időközi választással új tisztség keletkezik.

Az állásfoglalás szakmailag megalapozatlannak tartja azt az álláspontot, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya ciklusokon átívelő, és ugyanazon ítélet alapján többször is megszüntethető a tisztség

– közölte Major Ágnes a távirati irodával.

Tát Margit az indulásával kapcsolatban kifejtette

Az elmúlt hetekben rengeteg verzió, hír és leginkább álhír látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy fogok-e, tudok-e újra indulni az időközi polgármester-választáson. Úgy vélem, hogy most érkezett el annak az ideje, hogy erre pontot tegyünk. Minden, szándékosan félrevezető tájékoztatással ellentétesen jogszabály semmilyen formában nem tiltja és nem is korlátozza sem a polgármesteri tisztségért való jelölésemet, sem a polgármesteri tisztség ellátását.

A Fidesz–KDNP jelöltjeként ringbe szálló Tát Margiton kívül két jelölt indul még: Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként.

Feloszlatták magukat

A dánszentmiklósi képviselő-testület 2021 augusztusában oszlatta fel magát. Gér Mihály, a Párbeszéd politikusa akkor arról számolt be, hogy a tesület „az önkényuralmi módszereket alkalmazó vezetés miatt” oszlatta fel magát, és „fellázadt”, miután a járványhelyzet miatt kapott különleges felhatalmazását felhasználva több olyan döntést is hozott, amely kiváltotta az emberek haragját. Az egyik ilyen az volt, hogy elköltöztette az orvosi ügyeletek helyszínét, döntése nyomán az ügyeleti szerződést az eddigiektől eltérően nem Albertirsával, hanem Pilissel kötötte meg az önkormányzat.

Sipeki Zsolt polgármester az Átlátszónak 2021 nyarán így kommentálta a kialakult helyzetet:

Kértem, hogy jelöljenek meg konkrétumokat, de nem tudtak felsorolni ilyet. A stílusommal és a vezetői attitűddel kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát. Eddig minden előterjesztésemet elfogadta a testület ellentvetés nélkül, nem voltak viták a testületben.

A Pest megyei település vezetője az orvosi ügyeletről úgy fogalmazott, ha nem Pilist választja, akkor hűtlen kezeléssel vádolták volna azok, akik kritizálták. Elárulta azt is, hogy az albertirsai árak harmadáért kaptak ajánlatot, de tudja, hogy ez kényelmetlen a lakosságnak.

A polgármesteri tisztségért végül három jelölt indul, Dézsi Gábor István független, Kánya Zsolt független és Sipeki Zsolt (Fidesz–KDNP). A hat képviselői helyért pedig 16-an versenyeznek.

A fentieken túl a Pest megyei Szigethalomra haláleset miatt egyéni választókerületi képviselő választása vár, míg a Somogy megyei Marcaliban lemondás miatt van erre szükség.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok