Index Vakbarát Hírportál

Minden második magyar harcolna Magyarországért

2022. június 18., szombat 14:12

Nemrég a Závecz Research készített telefonos közvélemény-kutatást arról, hogy mit tenne a magyar lakosság, ha megtámadnák az országot. A Publicus Intézet most hasonló kutatás eredményeit tette közzé. Mutatjuk, egyeznek-e az adatok!

A Závecz Research és a Publicus Intézet közvélemény-kutatása több ponton hasonlóságot mutat. A résztvevők arányát tekintve mindkét intézet ezer embert keresett fel és kérdezett meg a reprezentatív kutatásban.

A két közvélemény-kutatás egyik központi kérdése volt, hogy mit tennének a magyarok, ha az ország háborúba keveredne.

A Publicus Intézet eredményei szerint ilyen helyzetben minden második (51 százalék) megkérdezett inkább harcolna a hazája érdekében. A válaszadók némileg kevesebb mint fele (45 százalék) azonban nem tenne így egy háborús konfliktus esetén.

Hasonló arányt mutatott a Závecz Research korábban Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő megrendelésére készült felmérése is. Ott azt mutatták az adatok, hogy a magyarok ötöde biztosan harcolna az ország megvédéséért, ha megtámadnák Magyarországot. További 30 százalék válaszolta, hogy valószínűleg harcolna ilyen esetben.

Az ország védelmében inkább a férfiak vállalnának aktív szerepet (59 százalékuk), de a nők körében is jelentős azok aránya, akik így gondolkodnak: 44 százalék.

A Publicus mérése szerint ha hazánkat támadás érné, akkor leginkább a 45–59 év közöttiek fognának fegyvert (71 százalék), utánuk a 18–29 évesek következnek (67 százalék), majd pedig a 30–44 év közöttiek (57 százalék). A 60 évnél idősebbek enyhe többsége (53 százalék) szintén harcolna a hazája védelmében.

Ezt összevetve a Závecz felmérés azon részével, amelyben azt kérdezték, elhagynák-e az országot egy esetleges háború esetén, szintén hasonló eredményt láthatunk, hiszen a fiatalok (18–39 évesek) és az idősek (60 felettiek) távozási hajlandósága lényegében megegyezik, míg a 40–59-es korosztályhoz tartozók kisebb arányban mennének el Magyarországról háború esetén.

A pártpreferenciákat nézve a Publicus Intézet szerint ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, a Fidesz-szavazók kétharmada (65 százalék), a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 44 százaléka, illetve közel ennyi (40 százalék) bizonytalan szavazó inkább harcolna a hazája érdekében.

A Závecz Research felmérése szerint a kormánypártok és a Mi Hazánk hívei inkább maradnának az országban egy katonai támadás esetén. A választáson együtt induló ellenzéki pártok szavazói közt volna a legnagyobb az országot elhagyók száma egy külső támadás esetén. A választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak és a bizonytalan szavazóknak az enyhe többsége (54-54 százalék), illetve tízből három (31 százalék) Fidesz-szavazó azonban nem tenne így egy háborús konfliktus esetén.

(Borítókép: Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi–17 típusú helikoptere landoláshoz készül a hajdúszoboszlói repülőtéren 2022. május 11-én. Fotó: Czeglédi Zsolt /MTI)

Rovatok