Index Vakbarát Hírportál

Káosz a londoni repülőtéren, töröltek egy Budapestre tartó járatot

2022. június 19., vasárnap 07:21

Hajnalban kapott levelet szerkesztőségünk, amelyben olvasónk számolt be arról, hogy szombat este a Wizz Air London és Budapest között közlekedő járatát törölték. Elmondása szerint először csak késésről volt szó, végül közel kétszáz utas ragadt a brit fővárosban.

Több mint négyórás várakozás után minden indoklás nélkül törölte greenwichi időzóna szerint hajnali egykor az eredetileg szombat este induló London–Budapest járatát a Wizz Air. Olvasónk levelében azt írta, hogy úgy érzi, „az utasokat cserben hagyták”, ugyanis a légitársaságtól senki sem tájékoztatta őket a járat törlésének okáról.

Így közel 200 utast eresztettek szélnek a vasárnap hajnali londoni éjszakába, sokan kisgyerekesek vagy idős, angolul nem beszélő magyar utasok

– fogalmazott levelében olvasónk. Hozzátette: az átfoglaló oldal nem működött.

Későbbi levelében azt írta, hogy végül e-mailt kapott a légitársaságtól. Mivel az átfoglaló link továbbra sem működött, vett egy új jegyet a ma reggeli első Budapestre tartó járatra.

Szerintem sokan még most is a Gatwicken állnak, főleg azok, akik nem beszélnek angolul. Én egy idősebb párnak segítettem, nekik egy rokonuk itt él Londonban, így ők is megoldották valahogy az új jegy vásárlását

– írta a férfi.

A Wizz Air elnézést kért

Mint olvasónktól megtudtuk, a Wizz Air végül egy e-mailben kért elnézést az utasoktól. Mint levelükben írták: „elkötelezettek vagyunk amellett, hogy zökkenőmentes utazási élményt nyújtsunk önnek utazáskor”.

Légitársaságként azonban időnként szembesülhetünk olyan helyzetekkel, amelyek előre nem látható késésekhez vagy törlésekhez vezetnek, amiért őszintén elnézést kérünk. Szeretnénk biztosítani Önt arról, hogy minden szükséges intézkedést megteszünk az okozott kellemetlenségek minimalizálása érdekében

– olvasható a levélben. Hozzátették, hogy „a 2222 LGW-BUD járatot törölték”. A levélben felsorolták,  milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az ügyfelek számára ilyen esetben, ezek között megtalálható az átfoglalás is, amely azóta sem működik az oldalon.

A levélben kitértek arra is, hogy abban az esetben, ha a Wizz Air vagy a repülőtér munkatársai nem tudtak segíteni a szállás, a szállítás, a frissítők vagy az étkezés megszervezésében, akkor ezeket saját költségen intézzék el, és őrizze meg az összes bizonylatot. A tájékoztatás szerint ugyanis ezeket a költségeket később a légitársaság visszatéríti.

Újabb olvasó jelentkezett

Cikkünk megjelenése után újabb olvasói levél érkezett, amelyben megerősítik a fent leírtakat. Elmondása szerint felesége és két kiskorú gyermeke is a Gatwick reptéren ragadt.

Egyszer csak megjelent egy ottani reptéri alkalmazott (nem Wizz Air-es) és kiküldte a Budapestre várakozó tömeget a check-inen kívülre. Itt aztán semmilyen információt nem kaptak. A törlésről reggel 7 óra 7 perckor jött meg az e-mail

– írta. Hozzátette, hogy otthonról egész éjjel dokumentálta az eseményeket, így azt is megosztotta az Indexszel, hogy az applikáció kedvesen megkérte, hogy értékelje az utazást.

Olvasónk azonnal másik járatot keresett, az onnan két és fél órányira lévő Luton reptéren talált is egy 8 óra 40 perckor induló gépet. A foglalás hármuknak 306 ezer forint volt. Mindeközben pedig további költséget jelentettek a busz- és vonatjegyek, valamint szendvicsek és víz vásárlása. „Az autónk parkolása Ferihegyen hajnali 4-kor lejárt. Ott is vár minket egy összeg” – tette hozzá.

Állítása szerint azonban egy másik Wizz Air-gép is rengeteg késéssel érkezett Milánóba, ahol „az olasz turisták lincshangulatot teremtettek”.

(Borítókép: Mateusz Slodkowski / SOPA Images / LightRocket / Getty Images Hungary)

Rovatok