Index Vakbarát Hírportál

Több OMV-kúton is hiány van a benzinből

2022. június 19., vasárnap 08:38

Hiány volt a benzinből több OMV-kúton is Magyarországon. A finomítónak múlt héten nyitotta meg a kormány a tartalékokat, ennek ellenére volt, ahol a drágább, volt, ahol a hatósági áras benzinből sem lehetett tankolni.

Volt ahol a drágább, prémium benzinből és volt, ahol a hatósági áras üzemanyagból volt hiány a napokban a OMV benzinkutakon Budapesten. Gulyás Gergely miniszter pénteken azt mondta, nem zárja ki, hogy lehetnek gondok, de Magyarország hónapokra elegendő tartalék üzemanyaggal rendelkezik.

Az OMV-nek a múlt héten már megnyitotta a tartalékokat a kormány. Az osztrák cég azért került nehéz helyzetbe, mert a schwechati finomítójuk egy baleset miatt hosszabb leállásra kényszerült, ezért a tartalékokon kívül ők is csak a MOL-tól tudnak vásárolni. Azonban a héten a MOL százhalombattai finomítójában is tűz volt, ami miatt 40 százalékkal kevesebb kőolajat tudnak feldolgozni.

Hamarosan újraindul a termelés

A magyar olaj- és gázipari vállalat azt írta az RTL Híradónak, hogy várhatóan a jövő hét első felében már újraindul a termelés, arra viszont nem válaszoltak, hogy a leállás nehezíti-e az ellátást. Azt írták, nyáron a mezőgazdasági munkálatok és a turizmus miatt akár 30–40 százalékkal is több az üzemanyag-fogyasztás, ezt a külföldi üzemanyag-behozatal csökkenése is emeli. Kiemelték: ennek ellenére a MOL minden forgatókönyvre fel van készülve.

(Borítókép: Egy budapesti OMV-kút 2020. november 11-én. A feltüntetett árak aznap voltak érvényben. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok