Index Vakbarát Hírportál

Van olyan település, ahol a polgármesternek kell a köztereket rendben tartania

2022. június 20., hétfő 20:54

Nyugat-Magyarország sok településén már annyira megfogyatkoztak a közmunkások, hogy a település polgármesterének, a falugondnoknak vagy a falu lakóinak kell rendben tartani a köztereket.

Nagyon kevesen választják a közmunkát azokon az országrészeken, ahol van lehetőség elhelyezkedni. Ezzel szemben az ország északkeleti régióiban sok esetben a közmunka jelenti az egyetlen kereseti lehetőséget.

Süle Tibor, a Somogy megyei Alsóbogát polgármestere saját bevallása szerint már 4-5 éve folyamatosan próbálja jelezni, hogy a kistelepüléseknek komoly problémát okozhat a közmunkások hiánya. 

Találnak helyet a versenypiacon, és kiürülnek települések a foglalkoztatás terén. Ez egyrészről nagyon jó, mert a foglalkoztatásnál nincsen jobb a világon, de nem lesz lassan, aki üzemeltesse a településeinket

– mondta a polgármester. 

A polgármester hozzátette: ha kell, akkor a fűnyírást vagy a permetezést is bevállalja, ezekbe a segítségére leginkább a falu gondnoka van – írja az ATV.

Élhető bért kéne adni, így valószínűleg szívesebben maradnának itthon, és lenne, aki segítene nekünk a feladataink elvégzésében

– fogalmazott a polgármester.

Ám nem mindenhol ez a helyzet: a Nógrád megyei Nagylóc polgármesterének nincsenek ilyen gondjai. A faluban nincs munkalehetőség, és nem tud mindenki messzire menni, ezért sokan keresik a kenyerüket közmunkával. 

A nehéz helyzetbe került nyugati régió önkormányzati vezetői azt mondják, hogy saját erőből biztosan nem tudják piaci alapon finanszírozni a települések karbantartását, ezért marad az önkénteskedés. 

Rovatok