Index Vakbarát Hírportál

Második világháborús bombát hatástalanítottak Budapesten

2022. június 21., kedd 10:16

Bombát hatástalanítottak a honvédség tűzszerészei Budapesten, a XIII. kerületben. A Kartács utcában talált robbanótest miatt több útvonalon is módosult a közlekedés.

A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt kezdték meg a főváros XIII. kerületében lévő Kartács utcában előkerült második világháborús légibomba hatástalanítását – közölte az MTI-vel a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Gajdos Milán elmondta, hogy a mintegy 200 méter sugarú körön belül már mindenki elhagyta az otthonát vagy a munkahelyét. A kommunikációs tiszt közölte, hogy a tűzszerészek már végzik az 50 kilogrammos légibomba gyújtószerkezetének kiszerelését, melynek az a célja, hogy a bomba biztonságosan szállítható legyen.

A BKK Info közlése szerint a lezárások miatt pótlóbusszal lehetett utazni a 14-es villamos helyett a Hun utca és a Frangepán utca között, a pótlóbusz viszont egyik irányban sem érintette a Lehel utca/Róbert Károly körút megállót, a Lehel tér felé pedig a Béke teret sem.

A 105-ös és a 178-as autóbusz is terelve közlekedett: a két járat egyik irányban sem érintette a Lehel utca/Róbert Károly körút megállót, ahogy a budai végállomások felé a Béke tér megállót sem. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy a bombát a Kartács utca 27. szám alatti építkezésen találták, és a hatástalanítás idejére lakosságvédelmi intézkedéseket vezetnek be kedd 7 órától várhatóan 12 óráig.

Angyalföldön ezért lezárták és kiürítették a Lehel út, Gömb utca, Kartács utca és Róbert Károly körút által határolt területet.

Sikerült hatástalanítani

A Magyar Honvédség tűzszerészei már hétfő délelőtt hatástalanították a XIII. kerületi Kartács utcában előkerült második világháborús légibombát – tájékoztatta az MTI-t Gajdos Milán.

A honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje közölte, hogy a résztvevő tűzszerészek eltávolították a bomba gyújtószerkezetét, magát a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre.

A tájékoztatás szerint a rendőrség feloldotta a tömegközlekedést is érintő, korábban elrendelt területzárást. 

Rovatok