Index Vakbarát Hírportál

A fürdőzés szabályaira hívja fel a figyelmet a rendőrség

2022. június 21., kedd 15:38

A vakáció és a kánikula beköszöntével sokan strandon, tavaknál, nyílt vizeknél hűsölnek, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásaival kívánja felhívni a figyelmet a fürdőzés szabályaira.

A nagy nyári melegben ugyan nagyon jól tud esni, ha kellemesen hűvös vízben megmártózva felfrissítheti magát az ember, a víz azonban adott esetben végzetessé válhat – figyelmeztet a rendőrség.

A szabad vizek sok veszélyt jelenthetnek a meggondolatlan, szabályokkal nem törődő fürdőző számára. A legbiztonságosabb mindig a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, mely területeket szakemberek választják és jelölik ki a szabad vizek mentén. Itt megvannak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést. Azonban ezeken a helyeken is ügyelni kell arra, hogy csak a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen a fürdőzés.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata. Az úszógumi használatánál figyelembe kell venni – mivel egységes méretben készülnek –, hogy ha nem megfelelő szorosságú, használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén fizikailag nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, ezért könnyen végzetessé válhat. A karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot.

Tilos fürdeni

Rovatok