Index Vakbarát Hírportál

Hiánycikk az életmentő gyógyszer Magyarország egyik nagyvárosában

2022. június 22., szerda 18:03

Akkora volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló EpiPen-injekcióra, hogy hiánycikké vált Fehérváron. Mint kiderült, a gyermekeknek való változathoz képtelenség hozzájutni a város gyógyszertáraiban.

Schneider Attila, a Fejér Megyei Gyógyszerészeti Kamara vezetője megerősítette, hogy az EpiPen Junior valóban nem elérhető jelenleg a nagykereskedésekben, az ígéretek szerint az aggódó szülők június végétől tudják újra beszerezni a keresett terméket. A felnőtteknek való változat azonban jelenleg is kapható, megrendelés esetén már másnap is átveheti a páciens, nyugtatott meg mindenkit Schneider Attila.

Egyes feltételezések szerint egy nemrég bekövetkezett tragédiát követően nőtt meg jelentősen a kereslet az életmentő injekció iránt. A szülők mellett az önkormányzatok is vásároltak a termékből az óvodák és iskolák részére, hogy vészhelyzet esetén legyen mihez nyúlni.

Az EpiPen jelenleg receptköteles gyógyszer, amelyet az orvosok azok után állíthatnak ki, ha a betegnek korábban már volt súlyos allergiás reakciója. Júliustól azonban az injekció felkerül a tb-támogatott gyógyszerek listájára. Így azok, akiknek már volt korábban súlyos allergiás reakciójuk, ingyen juthatnak hozzá – írja a FEOL. Az EpiPen ára 14-16 ezer forint.

(Borítókép: EpiPen-injekció. Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok