Index Vakbarát Hírportál

Néhány évtizeden belül összeomolhat a civilizációnk

2022. június 22., szerda 06:43

Nagyon igénybe veszi a Földet az, hogy nyolcmilliárd ember életfeltételéről gondoskodik – mondta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Szerinte alig néhány évtized, és összeomlik a civilizációnk. Stumpf-Biró Balázs összeomlás kutató szerint is ez az utolsó évtized, ami egyáltalán még hasonlít az ezelőtti évtizedekhez.

Az egyre nagyobb népességnövekedés lehet a problémák gyökere a Pannon Egyetem rektora szerint, aki elmondta, hogy több part menti területet és szigetet elkerülhetetlenül fenyeget a tengerszint emelkedése. Gelencsér András légkörkutató úgy gondolja, hogy belátható időn belül beszűkül az életterünk, a Golf-áramlat esetleges leállása pedig Európa éghajlatát is nagyban átrendezné.

A legnagyobb veszélyt mégis az erőforrás- és nyersanyagválságban látja. Mint fogalmazott, a megújuló energiaforrásokkal is akad néhány probléma. A kutató elmondta, hogy a napelemek és -kollektorok, szél- és vízerőművek lényegében egyszerű háztartási berendezések, akárcsak a porszívó vagy a vasaló.

Gelencsér András nem a megújuló energiahordozókban látja a megoldást. Szerinte ha egyes régiók külön-külön a sajátosságaikhoz mérten alakítanának ki stratégiákat, az életképes lenne a jövőben.

Stumpf-Biró Balázs összeomlás kutató a Fókusznak elmondta, hogy a negatív események sorozata már elkezdődött a világjárvány kitörésével.

Ne egy eseményre várjunk, ami majd bekövetkezik, inkább események sorozata lesz. Nagyjából elértük az ipari civilizáció fejlettségének, békés fejlettségének és növekedésének a csúcsát

– fogalmazott a kutató, aki szerint a járvány mellett a háború is nagy károkat okoz, aminek nagyon hosszú következményei lesznek, bármikor is ér véget. „Minden egyes hét több év extra problémát jelent” – fogalmazott.

A szakértők ugyanakkor arra jutottak, hogy aggodalomra nincs ok, ugyanis nem pusztul el a Föld, és az élet feltételei sem szűnnek meg. Az aranykornak azonban hamarosan vége, mi pedig mindössze annyit tehetünk, hogy felkészülünk a változásokra, és alkalmazkodunk a kialakuló új világhoz.

(Borítókép: Gelencsér András. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok