Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté bejelentette: Új vagyonnyilatkozati rendszer jön

2022. június 22., szerda 10:21

Az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét vezetik be Magyarországon, ezzel elkerülhetik a nemzetközi vitákat.

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is” – közölte Kocsis Máté a Facebook-oldalán.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar vagyonnyilatkozati rendszert évtizedek óta sok bírálat éri, „ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni”.

A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták

– fejtette ki Kocsis Máté.

A kormánypárti politikus posztjából az is kiderült, hogy a javaslatuk az országgyűlési képviselőkre és a törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében ugyanezek a szabályok jönnek.

Kutyapárt: Ha ezt elfogadják, még kevesebb értelme lesz

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerint kedvelt taktika a Fidesznél, „hogy amikor valami olyasmit szeretnének megváltoztatni, ami bizonyos körökben kiverné a biztosítékot, elterelésként bedobnak egy gumicsontot, hogy inkább mindenki azon csámcsogjon”.

Miközben elnevetgélünk/szörnyülködünk az ispánokon és a vármegyéken, Kocsis Máté épp kiveszi az ingatlanokat, megtakarításokat és ingóságokat az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozati köréből

– olvasható a párt közleményében.

Azt is hozzátették, hogy „eddig sem volt túl sok értelme a vagyonnyilatkozatoknak Magyarországon, hiszen mindenki azt írhatott be következmények nélkül, amit csak akart, de ha ezt elfogadják, még kevesebb lesz”.

A legfrissebb vagyonnyilatkozatokat június elején kellett közzétenni, ezekből többek között megtudhattuk, hogy Orbán Viktornak nincs megtakarítása.

(Borítókép: Kocsis Máté. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok