Index Vakbarát Hírportál

TIM: zöldakkumulátor alapanyagának magyarországi gyártására készül egy kínai vállalat

2022. június 23., csütörtök 13:35

Közép-Európa leginnovatívabb és legfenntarthatóbb katódanyag-előállító üzemét hozhatja Magyarországra egy világszínvonalú technológiát fejlesztő kínai cégcsoport – jelentette be Palkovics László. A technológiai és ipari miniszter az elektromos autók gyártásában kivívott magyar pozíciókat megszilárdító tervezett beruházás közös előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Huayou Cobalt képviselőivel csütörtökön.

Magyarország látványos eredményeket produkálva tartja a lépést az élmezőnnyel az akkumulátorfejlesztő technológiákért, a fenntartható megoldásokért zajló hatalmas nemzetközi versenyben – írja a Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye.

A már zajló kapacitásbővítések mellett egyre-másra érkeznek hírek megkezdődő munkahelyteremtő beruházásokról is. A tervezett fejlesztés az elektromosjármű-ipar növekvő keresletének kielégítését, a gyümölcsöző magyar–kínai kapcsolatokat elmélyítve, egy új energetikai értéklánc létrehozásával szolgálná.

„Az új technológiák befogadásával és meghonosításával alapvető érdekeinket időben felismerve sikeres térfoglalást hajtunk végre a hazai gazdasági és ipari teljesítményben, foglalkoztatásban és kivitelben is meghatározó járműipar jövőjében” – hangsúlyozta Palkovics László.

„A nemzetközi energiaválság újranyitja a korábban lezártnak vélt vitákat a belsőégésű motorok környezetkímélő korszerűsítésének lehetőségeiről. Az alternatív hajtások közül érdemben kell törődni a hidrogénnel, amely sokszínű hasznosításra alkalmas, de a gyakorlatban elsőként a közlekedésben nyerhet teret” – tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

Magyarország mindezekkel együtt akkor őrizheti meg szerepét, fokozhatja jelentőségét a járműipar új korszakában, ha az erőforrásoktól az energiafelhasználáson át egészen az újrahasznosítási arányig számos területen az elektromobilitás meghatározó oszlopává válik

– állapította meg Palkovics.

„A friss fejlesztési elképzelés is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az akkumulátorok gyártásában Németországgal büszkén összemérhető európai központtá nője ki magát. A tervezett beruházással az akkumulátorgyártási értéklánc egy újabb eleme kerülhet hazánkba” – zárta mondandóját a miniszter.

Rovatok