Index Vakbarát Hírportál

Olyan tereket nyitnak meg a veszprémi várnegyedben, amelyeket eddig még soha

2022. június 23., csütörtök 21:16

A veszprémi érsekség tulajdonában lévő várnegyed 18 épülete újul meg egy időben, a beruházásra 39 milliárd forintnyi hazai forrást használnak fel.

Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgatóhelyettese jelentette be a 39 milliárd forint értékű állami beruházást, amelyet a veszprémi várnegyed megújítására szánnak 18 épület tatarozásával. A munkálatok két ütemben valósulnak meg.

Kutatók és régészek feltérképezték a vár történeti, védendő értékeit, megtörténtek a szükséges szakmai kutatások, majd ezek eredményeit figyelembe véve tíz építész generáltervező és két tájépítész csapat dolgozta ki a Vár Projekt terveit.

A felújítási munkákra öt céggel kötöttek szerződést: a Laterex Építő Zrt.-vel, a Fejér BÁL Zrt.-vel, a Vemévszer Kft.-vel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel és a B&G Generál Kft.-vel.

El kell készülni az Európa Kulturális Fővárosa évadig

A beruházás első üteme már elindult, és 2023 elejéig tart. Ekkor kezdődik el az Európa Kulturális Fővárosa évad, és azt szeretnék, hogy erre az időszakra bizonyos funkciók elkészüljenek, liturgikus és egyéb rendezvények a várban megtarthatók legyenek. A fejlesztésben érintett 18 épület tető- és homlokzati felújítási munkái addigra elkészülnek, majd a kivitelezők levonulnak. A továbbiakban csak olyan munkákat végezhetnek, amelyek zajjal, porral, negatív hatásokkal nem járnak. A második ütem ezután kezdődik. A projekt 2025-ben ér véget.

Udvardy György veszprémi érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy egységes szellemi koncepció mentén indultak el, és e hatalmas beruházás reális és konkrét igényeket elégít ki.

AZ ELŐDÖK KULTÚRÁJÁT VISZIK TOVÁBB SZAKMAISÁGGAL, A HAGYOMÁNYOK, A KULTÚRA TISZTELETE MELLETT.

Új helyeket fedezhetünk fel

A fejlesztéseknek köszönhetően olyan tereket is megnyitnak, amelyek eddig zárva voltak, példaként említve több épület megújuló kertjét.

Az érsekség a veszprémi várban olyan léptékű beavatkozásra vállalkozik, amilyen csaknem 300 éve nem történt a területen. Vörös Tamás, a veszprémi érsekség főépítésze felsorolta, milyen beavatkozások történnek az egyes épületeken. Az érseki palotában sok helyen előkerültek az eredeti barokk falfestmények, azokat valószínűleg visszaállítják.

az érseki pincét megnyitják, és borturisztikai célponttá teszik.

Az Európában is egyedülálló, kétszintes, a középkorban épült Boldog Gizella-kápolna emeleti része jelenleg nem látogatható, de az új tető elkészülte után megnyitják, és a Boldog Gizella-ereklyét is itt fogják elhelyezni.

Komoly beavatkozások lesznek a Nagy Szeminárium épületén, amelynek már elbontották az utólag épített harmadik szintjét, hogy az eredeti barokk külsőt visszakaphassa, a Szaléziánum kiállítási funkciója a felújítás után megmarad. A megújuló Körmendy-palotában a főegyházmegyei gyűjtemény jelentős részét állítják ki, a Szent György-kápolna romjainál a korábbi vasbeton védőtetőt elbontják, és új fedést kap, míg a ferences együttesben zarándokházat és zarándokudvart alakítanak ki.

A neoromán stílusú Szent Mihály-székesegyházat 1974-ben újítottak fel utoljára, azóta nem az építéskori festmények látszanak, hanem a ráfestés, amely teljesen eltér az eredetitől, és nem minőségi munka. Az eredeti állapotok visszaállíthatóságához először a belső tér műszaki állapotát kell stabilizálni, a talajból érkező vizek épületbe jutását meggátolni, csak utána következhet a rekonstrukció és a restaurálás.

(MTI)

(Borítókép: A veszprémi várnegyed egyik utcája 2010. július 8-án. Fotó: Földi Imre / MTI)

Rovatok