Index Vakbarát Hírportál

Az NNK elárulta, hány igazolt majomhimlő-fertőzött van Magyarországon

2022. június 24., péntek 09:50

Az elmúlt napokban újabb hat embernél igazolták a majomhimlős fertőzést Magyarországon. A betegek férfiak, és többségük Budapesten él.

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon – közölte az MTI-vel a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK).

A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést az NNK veszélyes kórokozókkal Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma, ezzel nőtt tizenkettőre a diagnosztizált esetek száma.

A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez. Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Kemenesi Gábor virológus nemrég arról beszélt, hogy a majomhimlő Európában akár még további is fejlődhet. A szakember szerint a a vírus valamilyen állatról emberekre jutva, közöttük főként a közeli kontaktust jelentő családi, otthoni közegekben terjed.

A megfertőződés után 5-13 nappal jelennek meg az első tünetek – fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, fej- és izomfájdalmak –, majd a lázat követően 1-3 napon belül felbukkannak a kiütések is, amelyek a fejtől kiindulva a test többi részére is átterjednek, majd később feltelnek, kifakadnak és leszáradnak.

(Borítókép: Cynthia S. Goldsmith / AFP)

Rovatok