Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Jakab Péter által Potocskáné ellen kezdeményezett etikai eljárás eredménye

2022. június 24., péntek 12:31

A Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága megtárgyalta Jakab Péter beadványát, és döntött a Potocskáné Kőrösi Anita ellen kezdeményezett eljárás ügyében.

A Jobbik pénteki közleményéből kiderült: Jakab Péter 2022. június 1-jén kezdeményezett etikai eljárást Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese ellen. Az érintetteket írásban nyilatkoztatták és személyesen is meghallgatták.

A vizsgálat után a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága egyhangúlag úgy döntött, hogy a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így a Bizottság az eljárás megszüntetéséről döntött

– olvasható a párt friss közleményében.

Azt is hozzátették: bár az Etikai Bizottságnak nincsen hatásköre büntetőjogi kérdésekben döntést hozni, de jogi véleménye szerint az eljárás alá vont elnökhelyettes semmilyen bűncselekményt nem követett el az eljárásával, ilyenre utaló körülmények nem merültek fel.

Jakab Péter még a Jobbik elnökeként jelentette be május 30-án a közösségi oldalán, hogy feljelentést tesz hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezi elnökhelyettese, Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból.

„Potocskáné Kőrösi Anita az elmúlt években végzett gazdasági, szakmai munkájával kiérdemelte a feltétlen bizalmamat. Ezért jelöltem őt elnökhelyettesemnek a Jobbik tisztújításán. Aztán történt valami. Nem tudom, mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban elkezd törni-zúzni” – indokolta feljelentését Jakab Péter, aki szerint Potocskáné Kőrösi Anita csődbe vinné a pártot.

Június 8-án már arról tájékoztatott Jakab Péter, hogy lemondott a pártelnöki tisztségről. Állítása szerint vele nem tud együtt dolgozni a Jobbik elnöksége.

A párt később közölte: az elnöksége tudomásul vette és elfogadta a lemondást, továbbá arról döntöttek, hogy a közeljövőben – július 2-án – tisztújítást írnak ki, mely során új elnököt választ majd a tagság.

A tisztújításig Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnökként, valamint Lukács László György, Kvárik Anita, Ander Balázs, Z. Kárpát Dániel, Dudás Róbert és Magyar Zoltán alelnökök irányítják tovább a pártot.

Az elnöki tisztségért hárman indulnak: Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője, Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és Földi István, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusa, Kocsord korábbi polgármestere. Jakab Péter lemondásáról és a jelöltekről itt írtunk bővebben.

Rovatok