Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: A gyors tűzszünet Európa egyetlen esélye, hogy elkerülje a bénító recessziót

2022. június 25., szombat 12:23

Orbán Balázs szerint az elhúzódó háború olyan gazdasági válságot gerjeszthet, amely minden európai országot veszélybe sodorhat.

Magyarország azonnali béketárgyalásokat kezdeményezett az Ukrajna és Oroszország közötti háború lezárása érdekében. A konfliktus elhúzódása olyan gazdasági válságot gerjeszthet, amely minden európai országot veszélybe sodorhat.

A gyors tűzszünet Európa egyetlen esélye arra, hogy elkerülje a bénító recessziót

– idézték Orbán Balázst, Orbán Viktor politikai igazgatóját a Financial Times hasábjain. Úgy gondolja, hogy a többi uniós kormány is észhez fog térni a következő hónapokban a konfliktus gyors lezárása érdekében. 

Budapest régóta Moszkva legszorosabb partnere az Európai Unión (EU) belül: a háború miatt sem volt hajlandó minden kapcsolatot megszakítani Oroszországgal, ahogy azt Brüsszel szerette volna.

Magyarország egyes uniós partnerei túlságosan is vágytak a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való harcra, amely válságba sodorja a kontinenst

– mondta Orbán Balázs, és arra figyelmeztetett, hogy fel kellene hagyniuk ezzel a stratégiával.

Háborút akarnak vívni. Látják, hogy meg tudják verni Putyint, el tudják foglalni a Kremlt, és ez a céljuk

– jelentette ki a politikai igazgató.

Hozzátette: „Az emelkedő közüzemi költségek, az energiaválság, a politikai destabilizáció, a középosztály szenvedése, ez csak egy mindennapi probléma lesz. Portugáliában vagy Spanyolországban az emberek nem fogják elfogadni, hogy háború van, mert messze vannak. Szóval ez biztosan politikai feszültséget fog okozni.”

Orbán Balázs korábban a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Magyarország minden forgatókönyvre felkészült, így ha szükséges, gyorsan lehet lépni. A forgatókönyvek között az is szerepel, hogy Magyarország uniós pénz nélkül marad. Emellett készen áll arra, hogy kompromisszumokat kössön az Európai Bizottsággal az EU-s forrásokhoz való hozzáférés érdekében, a kifogások homályos megfogalmazása ugyanakkor akadályozza a folyamat felgyorsulását. Hozzátette: Magyarország szívesen fogadná az uniós végrehajtó testület részletes ajánlásait, amik arra vonatkoznának, hogy Budapestnek pontosan mit kell változtatnia ahhoz, hogy végül hozzájusson a forrásokhoz.

Rovatok