Index Vakbarát Hírportál

Kétharmados Fidesz-győzelem a Józsefvárosban

2022. június 26., vasárnap 20:18 | aznap frissítve

Gondos Judit fideszes jelölt nyerte az időközi önkormányzati választást a VIII. kerület 5. számú választókerületében vasárnap. Az ellenzék közös jelöltje a DK-s Pityó László volt. Az ellenzéki pártok két önkormányzati képviselői mandátumot is elveszítettek a fővárosban, Újpest kivételével sehol nem tudtak győzni, a vidék is többnyire a kormánypártok diadalát hozta. Karácsony Gergely főpolgármester csalódást keltőnek nevezte az eredményt, amin nincs mit szépíteni.

Nemzeti Választási Iroda szerint Gondos Judit fideszes jelölt kétharmados győzelmét hozta vasárnap az időközi önkormányzati választás a VIII. kerület 5. számú választókerületében. 

Bár Gondos Judit győzelmével egy önkormányzati képviselői helyet veszített az ellenzék a VIII. kerületben, továbbra is többségben vannak a Pikó András polgármestert támogatók a képviselő-testületben.

Az összes baloldali párt és a polgármester által támogatott DK-s jelölt mindössze a szavazatok alig egyharmadát kapta. Az itt élő emberek ma világosan elmondták a véleményüket az elmúlt 2 és fél év botrány- és kudarcpolitikájáról, a Pikó-féle hazugságokról, a kerület tönkretételéről

– kommentálta az eredményeket a közösségi oldalán a Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Miért volt szükség választásra?

2020 novemberében számoltunk be arról, hogy huszonnyolc éves korában a koronavírus szövődményeiben elhunyt a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci”.

Az ellenzék közös jelöltje az időközi választáson a DK-s Pityó László volt, aki a hivatalos nyilvántartás szerint a Demokratikus Koalíció mellett a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP jelöltje. Az összefogás hatodik pártja, a Párbeszéd nem jelölő, hanem támogató szervezetként volt feltüntetve Pityó László kampányanyagain.

A józsefvárosi időközin a kormánypártok azt a Gondos Juditot indították, aki korábban már volt a körzet képviselője. A szavazólapokon volt egy harmadik név is, Simon Györgyöt a Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) támogatta.

További Két Budapesti körzetben, az V. és a VII. kerületben is a Fidesz tudott győzni, Nagy Gergő a szavazatok 70,78 százalékát szerezte meg, Ripka András pedig 45,63 százalékot, szintén a kormánypárt színeiben. 

A IV. kerület üdítő kivétel az ellenzék számára, hiszen a vasárnap Vasvári László, az MSZP képviselőjének győzelmével zárult, a politikus a szavazatok 47,73 százalékát húzta be. 

Karácsony csalódott

Két egyéni önkormányzati képviselői mandátumot elveszítettek az ellenzéki pártok a mai választáson, csak Újpesten sikerült győzni, a VII. és a VIII. kerületben a Fidesz elhódította a képviselői helyet a kerületi képviselő-testületben. És még Szegeden is fölényesen nyert a fideszes jelölt. Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen. A budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több 

– kommentálta az eredményeket (alább a cikkben) a főpolgármester, Karácsony Gergely a közösségi oldalán. 

Egerben is győzött a Fidesz

Egerben Orosz Lászlóné a szavazatok 47 százalékával tudott győzni. Kihívói közt szinte csak függetlenek voltak, közülük Domán Dániel érte el a legjobb eredményt, aki a voksok 42 százalékát gyűjtötte be.

Nyíregyházán két választókerületet érintett az időközi. Az egyes számúban a kormánypárti jelölt, Dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg, a másik jelölt, a Nyíregyházáért Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, az MSZP, a Jobbik és az LMP által támogatott Hajdu Nándor 24 százalékot szerzett. A harmadik számú választókerületben Halkóné Dr. Rudolf Réka, a Fidesz és a KDNP jelöltje nyert, a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.

Az exjobbikos Kepl Lajos maradt alul a kormánypártok ellen Balatonalmádiban, ahol polgármester-választásra is sor került. Fabó Péter 62,17 százalékkal húzta be a települést.

Szegeden Ruzsa Roland kormánypárti jelölt 58,94 százalékot kapott, amivel Komjáti Zoltán Gábort utasította maga mögé, aki 37,99 százalékot kapott. 

Az ellenzék vidéken egyetlen győzelmet szerzett, Gyöngyösön Sári István Imre az MSZP–DK–Jobbik–LMP–Momentum színeiben a szavazatok 74,93 százalékát szerezte meg.

Újra lehet

Ahogy áprilisban írtunk róla, újra lehet időközi választásokat tartani, ráadásul a korábbi járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradást kell pótolni. A május eleji időközi választások eredményeiről itt írtunk. Június 20-án jött a következő kör, újra polgármesterré választották a korábban költségvetési csalásért elítélt kormánypárti településvezetőt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok