Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a Pegasus-bizottság levele, őszig kell rá válaszolnia a kormánynak

2022. június 26., vasárnap 05:55

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője a közösségi oldalán adott tájékoztatást arról, hogy a jövő héten minden uniós tagállami kormány megkapja azt a levelet, amely a Pegasus-bizottság kérdéseit tartalmazza.

Az ellenzéki képviselő kedden a Pegasus-bizottság alelnökeként a kémszoftvert gyártó NSO cég képviselőit kérdezte a megfigyelési botrány részleteiről. A bizottság tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar kormány használja-e még a kémszoftvert, és hány alkalommal figyeltek meg vele embereket, illetve van-e még élő szerződésük a NSO céggel.

A Pegasus-bizottság kérdéseire legkésőbb őszig kell választ adnia a magyar kabinetnek. Akkor ugyanis Rónai Sándor kezdeményezésére a bizottság Magyarországra látogat, hogy személyesen tehessék fel a kérdéseiket.

Június közepén a Regionális Nyomozóügyészség bejelentette, hogy a Pegasus-ügyben megszüntette az eljárást. A döntés indoklása szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés a Pegasus-ügyben, de nem tárt fel jogsértést az adatvédelmi hatóság sem. Az ügyben korábban Kálmán Olga, a DK frakcióvezetője tett feljelentést, írja az RTL.

(Borítókép: Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok