Index Vakbarát Hírportál

Maróth Gáspár: A háború nem változtatta meg a honvédelmi és hadfejlesztési programot

2022. június 27., hétfő 09:30

Magyarország biztonsága csak akkor garantálható, ha komoly nemzeti haderő áll rendelkezésre – mondta Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára.

Maróth Gáspár államtitkár a Magyar Nemzetnek adott az interjújában úgy fogalmazott, a kormány idejében felismerte, hogy a 21. század nemzeti túlélésének stratégiai alapköve lesz a szuverén és a szövetségesi védelem egymással koherens kiépítése.

Kiemelte: az orosz-ukrán háború egyrészt semmiben sem változtatta meg a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hiszen az „konfliktusoktól és szituációktól függetlenül nagyon erőteljes katonaszakmai alapokon nyugodott”. Másrészt mindenben változást hozott az összecsapás, mivel „az eurázsiai biztonságpolitikai régióban egyre gyorsabb ütemben növekvő destabilizáció és feszültség okán, valamint a NATO-tagállamok határozott költségvetés-ráfordításainak növekedésével” nagyon intenzív kutatás-fejlesztési időszak indult el a fejlett államok hadiiparában.

Az államtitkár kijelentette, hogy a magyarok védelme és biztonsága össznemzeti ügy, amelyből mindenkinek felelőssége kivenni a részét, valamint úgy véli, a kormány ezt már 2016 óta hangsúlyozza.

2016-ban sikerült elindítani a hadfejlesztést

A „Gyurcsány-Bajnai-kormányok okozta gazdasági válságból” 2016-ra sikerült annyira visszahozni az országot, hogy akkor már a magyar kormány a beszerzésekkel el is indította a haderőfejlesztési programot.

Az államtitkár szerint sokkoló volt a kabinetnek, hogy 2010-ben egy olyan országot vett át, amelynek hadseregét felszámolták, haditechnikáját eltékozolták, gazdaságát csődbe vitték. Az államtitkár úgy fogalmazott: visszanézve felfoghatatlan, miként tudták valakik ilyen felelőtlenül, ilyen mértékben kiszolgáltatni az országot a történelem fordulatainak.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat elkötelezett, hogy mindent megtegyen egy méltó honvédelmi életpálya kialakításáért. Bíznak abban, hogy a tárcavezetés erőfeszítései meghozzák az eredményt a toborzásban és a megtartásban egyaránt.

Maróth Gáspár hangsúlyozta, egy haderőfejlesztési program csak tízéves időtávokban értelmezhető. Amíg nem áll rendelkezésre a modern nyugati technológia, nem lehetséges a meglévő haditechnikai eszközök leselejtezése – írta az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok