Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a védőkörzetet három madárinfluenzával érintett megyében

2022. június 27., hétfő 11:26

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében nem volt újabb madárinfluenza-kitörés június eleje óta, ezért feloldotta az összes védőkörzetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hivatal hétfőn a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint azért lehetett feloldani ebben a három megyében a védőkörzetet, mert eltelt már az előírt 21 nap a legutolsó érintett gazdaság előzetes fertőtlenítése óta. A korábban védőkörzettel érintett területek átkerültek a megfigyelési terület kategóriájába, ezek a szabályok is vonatkoznak rájuk. A baromfik továbbra is csak a hatóság külön engedélyével, valamint kedvező laboratóriumi eredményekkel szállíthatók, és csakis a vágóhídra. 

A megfigyelési körzetek legkorábban július háromtól feloldhatók, amennyiben a járványügyi helyzet pozitívan alakul. A betelepítéseket csak ezt követően lehet megkezdeni. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra sem szűnnek meg a védő- és megfigyelő körzetek. Ezeken a területeken a védőkörzetek feloldását legkorábban július elején, a megfigyelési körzetek feloldását legkorábban július közepén lehet elkezdeni. 

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a járvány felszámolása után is szükség van a járványügyi előírások betartására, hiszen a cél az, hogy megelőzzük az újabb járványt. Ennek érdekében a magas kockázatú megyékben továbbra is kötelező mind a zárt térben tartás, mind a szállítás előtti tamponvizsgálat – közölték.  

Rovatok