Index Vakbarát Hírportál

Nem csak Budapesten szállnak el a parkolási díjak

2022. június 28., kedd 05:49

Négyszáz forintról óránként hatszáz forintra emeli július elsejétől Szombathelyen a legdrágább övezetben a parkolás óránkénti díját a vasi megyeszékhely önkormányzata, de drágul a strandbelépő, az uszodajegy, és többet kell majd fizetni a hulladékkezelésért, az anyakönyvi és a kegyeleti szolgáltatásokért is – erről döntött a helyi közgyűlés hétfőn.

A Fidesz–KDNP közgyűlési frakciója túlzottnak tartotta és elutasította az önkormányzati tulajdonú cégek szolgáltatási árainak emelését. Illés Károly (Fidesz KDNP) frakcióvezető a közgyűlés ülésén úgy fogalmazott: egyre nehezebb a megélhetés, ezért az önkormányzatnak inkább segítenie kellene az embereket, nem pedig növelnie a terheiket.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azzal érvelt, az emelt árak sem nagyon fedezik a szintén napról napra növekvő költségeket, a kényszerű áremeléssel a szolgáltatásokat végző cégeik működőképességét szeretnék megőrizni.

Hamarosan a fővárosban is átalakulhat a parkolási rendszer, a különböző tarifák szeptembertől léphetnek életbe.

Visszakanyarodva az eredeti témához, az elfogadott tervezet szerint 20-30 százalékkal emelik a parkolóbérletek árát a városban, a városcentrumtól távolabb eső parkolók díjai kisebb mértékben emelkednek, ezekben az övezetekben a második és a harmadik órára ingyenes a parkolás.

Negyven százalékkal többe kerül Szombathelyen júliustól a helyi Tófürdőre váltott strandbelépő, a Kalandváros játszóparkba és a műjégpályára váltott belépőjegy, illetve 20 százalékkal drágul a fedett uszodába váltott belépőjegy is.

Harminc százalékkal drágulnak szeptembertől Szombathelyen a hulladék lerakásának, október elsejétől pedig a hulladékgyűjtő edények kihelyezésének díjai. Többe kerül majd az anyakönyvi szolgáltatás, az esküvő, és emelik augusztustól a kegyeleti szolgáltatások díjait is, írja az MTI.

Rovatok