Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a jogerős ítélet az ózdi csordást halálra verő fiatalok ügyében

2022. június 28., kedd 18:15

Megszületett a jogerős ítélet azoknak a fiataloknak az ügyében, akik Ózdon agyonvertek egy csordást a saját pásztorbotjával 2018 augusztusában.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője elmondta, hogy a táblabíróság nem látott okot arra, hogy a kamaszok büntetését enyhítse. 

Az elkövetéskor 16 éves fiút, aki az ügy elsőrendű vádlottja, jogerősen is tíz év szabadságvesztésre ítélték társtettesként, miután bűnösnek találták a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás vádjában. A másik két fiúra, akik 12 és 14 év közöttiek, négy-négy év javítóintézeti nevelés lett kiróva.

A tárgyaláson csak a legsúlyosabb büntetésben részesülő fiatal jelent meg, de ő sem szólalt meg az utolsó szó jogán – írja a 24.hu. A bíróság elsőfokú ítéletét a Debreceni Ítélőtábla csak részben változtatta meg. Álláspontjuk szerint a fiatalok különös kegyetlenséggel, társtettesként követték el az emberölést. 

Nem igazolható azonban minden kétséget kizáróan, hogy a másodrendű vádlott részt vett volna a csordás kifosztásában is, mert a legidősebb fiú vette el a férfi pénztárcáját, és ő adta oda a harmadrendű vádlottnak. Ezért őt felmentették ebben a vádpontban. A táblabíróság nem látott okot az ítélet súlyosítására, ám enyhítésére sem, és a büntetés kiszabásában helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Rovatok