Index Vakbarát Hírportál

EU-tagság vagy kilépés? – rákérdeztek a magyar lakosságnál

2022. június 29., szerda 10:27

„Ha mint Nagy-Britanniában, nálunk is népszavazást tartanának arról, hogy Magyarország kilépjen-e az Európai Unióból, Ön mire szavazna?” – tette fel a kérdést a Medián május végén egy ezerfős, országos reprezentatív felmérésben.

A közvélemény-kutatással foglalkozó cég által közzétett felmérés szerint a magyar lakosságnak továbbra is elsöprő (közel kilenctizedes) többsége az ország EU-tagsága mellett van, és ez pártállástól majdnem függetlenül igaz: egyedül a Mi Hazánk Mozgalom szavazói körében kisebb a támogatás, de ebben a körben is meghaladja a kétharmadot.

A felmérés azt is megállapította: a kormányoldal és az ellenzék között lényegében csak annyi a különbség, hogy a fideszesek körében kevesebben vannak olyanok, akik „teljes mértékben”, és többen, akik csak „inkább” támogatják Magyarország tagságát az unióban.

A Medián szerint a szinte egységes társadalmi támogatás ellenére egyre gyakrabban fogalmazódik meg az aggodalom, hogy a szélesedő konfliktusok nem fognak-e oda vezetni, hogy akár Magyarország kilépése is napirendre kerülhet.

Erre a magyar társadalom minősített többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana, és közel kétharmad még akkor is az EU-ban maradásunkra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna

– olvasható a Medián közösségi oldalán.

A kormánypárti szavazók pontosan kétharmada voksolna a maradásra, és az utóbbiak közül is minden második (55 százalék) a miniszterelnökkel szemben is kitartana az álláspontja mellett.

A Medián közölte: az Európa-pártiság a leginkább az iskolai végzettséggel függ össze. A diplomások 82 százaléka minden körülmények között a maradásra szavazna. Ez az arány az érettségizettek körében 64, a szakmunkásképzőt végzettek körében 57, a nyolc általánost végzettek körében pedig 43 százalék – derül ki a közvélemény-kutató cég felméréséből.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok