Index Vakbarát Hírportál

Emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022. június 29., szerda 11:26

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint a mintavételi helyek többségében emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. Közleményükben azt írták: a kommunális szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat.

A mintavételi helyek többségén – 15 helyszínen – emelkedő tendencia tapasztalható, míg 7 településen a mért értékek stagnálnak. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható – írták.

Hozzátették: a koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, 6 városban pedig az alacsony tartományba esik.

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket az oltás felvételére kérik. A harmadik, megerősítő oltás felvételét továbbra is javasolják annak, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, a negyedik oltás pedig elsősorban az időseknek és a kockázati csoportba tartozóknak ajánlott.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemezte, emelkedést Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Százhalombattán, Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon és Nyíregyházán tapasztaltak, csökkenő tendenciát Szolnokon és Veszprémben mutattak a mérések. 

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok