Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós az emelkedő esetszámokról: Rossz jósnak bizonyultam

2022. június 29., szerda 14:26

Rusvai Miklós állatorvos szerint változott a helyzet, és rosszul gondolta, hogy a vírusok nyáron szabadságra mennek. Az emelkedő esetszámok miatt úgy látszik, az omikron új változatai a száraz időjárásban is tudnak terjedni.

A Magyarországon is tapasztalható emelkedő esetszámok azt jelzik, hogy az omikron két új variánsa a nyári melegben is könnyen terjed, a korábbi oltások azonban ezek ellen nem igazán hatékonyak – mondta Rusvai Miklós állatorvos. 

Változott a helyzet, és ebből a szempontból én is rossz jósnak bizonyultam

– fogalmazott a szakember, majd hozzátette: korábban úgy vélte, hogy ezek a vírusok nyáron szabadságra mennek. Elmondása szerint ez korábban igaz is volt, de az omikron új variánsai, a BA.4 és a BA.5 a meleg, száraz időjárásban is tudnak terjedni.

A jó hír az, hogy továbbra is csak felső légúti, viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz ez a két variáns, és nem kell számítani arra, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik. Reméljük tehát, hogy nem küld több embert a lélegeztetőgépre ez a változat

– mondta Rusvai Miklós az InfoRádiónak.

A szakember szerint a mostani hullám nagyon gyors felfutású és gyors csökkenésű lesz. Mint mondta, azt reméli, hogy nem lesz olyan sok beteg, mint korábban, és arra számít, hogy nyár közepére már túl is leszünk rajta. 

Rusvai Miklós az oltásokról azt mondta, célszerűbb lenne az új variánsok elleni vakcinákat megvárni, mint emlékeztető oltást beadatni. Továbbá arra is figyelmeztetett, hogy aki veszélyeztetett, az már most hordjon maszkot.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok