Index Vakbarát Hírportál

Háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, katasztrófahelyzetről beszélt a képviselő

2022. június 30., csütörtök 14:31

Solymáron ezer háztartásban a nap nagy részében nincs víz, a kormánypárti képviselő katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt.

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Menczer Tamás elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

A képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak.

Elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat, ötszáz és ezerkétszáz liter kapacitású lajtoskocsi, két hét köbméteres és két öt köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

Menczer Tamás felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása.

A vízhiány nem csak Solymárt érinti, a helyzetről először itt írtunk bővebben, majd szerda délután jött a hír: a hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen; a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Arról, hogy Üröm, Nagytarcsa, Solymár szomjazik, de folytathatjuk a sort Pilisborosjenővel, Pilisszentivánnal, Csobánkával, Budakalásszal, Pilisszentkereszttel, Pomázzal, Pécellel, Pilisszántóval, ebben a helyszíni riportunkban írtunk bővebben.

Rovatok