Index Vakbarát Hírportál

Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában

2022. június 30., csütörtök 13:29

Magyarország kiváló úton halad a klímapolitikai vállalásainak beteljesítése felé, erről Palkovics László tárcavezető beszélt az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján – írja az MTI.

A 2030-ig megvalósítandó kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-re időzített törekvések pedig az évtized végére valóra válhatnak – nyilatkozta Palkovics László. 

A szakmai találkozó célja annak felmérése volt, hogy a felsőoktatási intézményben felhalmozódott tudást, különösen a meteorológiai, klimatológiai és energiaföldrajzi képességekre való tekintettel, hogyan hasznosíthatnánk még hatékonyabban a stratégiai tervezésben – írták.

A közlemény szerint a 2050-re kitűzött teljes klímasemlegesség eléréséhez elengedhetetlenek az olyan fejlesztések, mint a Mátrai Erőmű zöld jövőképének megvalósítása. Ez a legnagyobb jelentőséggel bíró magyar klímavédelmi és kiemelt régiófejlesztési projekt

Fokozott figyelmet kell szentelni a megújuló energiaforrások további térnyerésének ösztönzése, az épületek energiahatékonyságának, fűtési rendszereinek korszerűsítése is. Az eredetileg 2030-ra tervezett 6000 megawatt naperőmű kapacitás már két éven belül rendelkezésre állhat, a következő évtized elejére az előzőleg vállalt teljesítmény több mint dupláját is előállíthatjuk majd.

Palkovics László leszögezte a megbeszélésen: nem lehet elérni a klímapolitikai célokat nukleáris energia alkalmazása nélkül. A tárca már érdemben elkezdett foglalkozni a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának lehetőségével, amely a létesítmény hatásfokának növelésével, új energiatárolási megoldások bevezetésével kapcsolódhatna össze.

Rovatok