Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen kapják el a majomhimlőt Magyarországon

2022. június 30., csütörtök 09:42

A fertőzöttek 29–41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon – tájékoztatta az NNK csütörtökön az MTI-t. A fertőzöttek 2941 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A közlemény szerint a betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel.

A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

Tünetek

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 613 nap, de akár 521 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 13 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kedden elkezdődött a majomhimlő elleni vakcinák leszállítása.

Rovatok