Index Vakbarát Hírportál

A szárazság a magyar termésen is megérződik

2022. június 30., csütörtök 09:00

Elsősorban Makón és környékén termesztik a legtöbb fokhagymát Magyarországon, az idei szárazság miatt azonban a gazdák nem túl derűlátóak a terméssel kapcsolatban – írja a Délmagyar.

Csaknem 637 hektáron folyik a fokhagymatermesztés Csongrád-Csanád megyében, ezen belül pedig Makó térsége áll a dobogó első helyén. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt íz évben 5,2–7,9 ezer tonna között alakult a termés. 2020-ban azonban 27 százalékkal kevesebb fokhagymát takarítottak be, mint az azt megelőző évben: 768 hektárról 5212 tonna termést. 

Az év elején még reménykedtünk, hogy jó lesz az idei fokhagymatermés, de sajnos másként alakult

nyilatkozta a portálnak Vas Sándor makói termelő, aki olyan területen termeszt, ahol nem megoldható az öntözés, és mivel mind télen, mind pedig tavasszal kevés volt a csapadék, ez megérződik az idei termésen. 

A fejek minőségével nincs gond, méretük azonban kicsi: a piac a 6 centi fölöttieket keresi, a legtöbb azonban csak 4-5 centis. Különösen a magyar fajták hoznak keveset, pedig az itteni termőföld adottságainak ezek felelnek meg a legjobban, ezek a legzamatosabbak

– mesélte a termelő.

A hazai piacon egyébként sokszor futhatunk importfokhagymába. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint 2021-ben hazánk 2269 tonna fokhagymát importált Spanyolországból, Olaszországból, valamint Hollandiából, emellett megtalálható román, osztrák, francia és török áru is.

Rovatok