Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a melegrekord, meghosszabbították a vörös kódot

2022. június 30., csütörtök 17:26

A kormányzat a kánikula miatt június 27-én, hétfőn életbe léptette a vörös kódot, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára most meghosszabbította az elrendelt intézkedést.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára péntek 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn elrendelt vörös kódot, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet. A speciális eljárásrend bevezetésére azután került sor, hogy az országos tiszti főorvos hőségriadót rendelt el, mert a napokban 27 fok fölé emelkedett a napi átlaghőmérséklet. 

A vörös kód célja egyrészt az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni. Amennyiben fennáll az életveszélyes állapot lehetősége, akkor tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot – tette hozzá Fülöp Attila.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Magyarország egész területén meghosszabbították a hőségriasztást is. Az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását, a június 27-én bejelentett, június 30-ig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4-ig hosszabbította meg az ország egész területére vonatkozóan.

Megdőlt a melegrekord

Az előzetes adatok alapján csütörtökön is megdőlt a melegrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán. Mostanáig a június 30-án mért legmagasabb hőmérséklet 38,9 Celsius-fok volt, amelyet 1950-ben Pécsen regisztráltak. Most Berettyóújfaluban volt a legmelegebb, ahol

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók. Pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

(Borítókép: Egy nő párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok