Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a dohányosoknak: 2000 forintos cigi is van

2022. július 1., péntek 13:28

Már a 2000 forintot is meghaladhatja egy doboz cigaretta ára, és ez még csak a kezdet.

Június 30-tól ismét drágábbak lettek a cigaretták, néhány esetben a 2000 forintot is meghaladhatja egy doboz ára – írja a liner.hu a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) honlapja alapján.

A jogszabályi rendelkezés alapján az árközzétételi kötelezettséggel érintett dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat. Az árak érvénybe lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet. A kiskereskedelmi eladási árakat az ár érvénybe lépésének napját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé az SZTFH.

Jövőre mélyen a zsebükbe nyúlnak a dohányosok

Mint korábban beszámoltunk, Magyarországon utoljára 2021 áprilisában volt jövedékiadó-emelés a dohánytermékek esetében, mivel az Európai Unióban utolsóként Magyarország nem felelt meg az államszövetség által kötelezően előírt minimumszintnek. Januárban viszont további emelést vár el az Európai Bizottság, amire két lépcsőben már készül is a magyar kormány, jelenleg a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka a teher mértéke (de ennek legalább 39,3 ezer forintnak kell lennie), míg júliustól a kiskerár 23,5 százalékára ugrik a szint (a minimum pedig 40,8 ezer forint lesz).

Azonban a nemzetközi tapasztalatok alapján lehet, hogy az adóztatás miatt több lesz a hamis termék, amelyek ártalmasabbak az egészségre. Az új technológiák, tehát a hamisítási módszerek is kevésbé kifinomultak lehetnek, ráadásul az állami költségvetések szempontjából is hátrányos eredménnyel járhat az adóztatás.

(Borítókép: Mészáros János / MTI)

Rovatok