Index Vakbarát Hírportál

Új orvosi és védőnői rendelőt adtak át az egészségügy megerősítésére

2022. július 1., péntek 21:15

A kormány célja az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése – közölte Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken a Nógrád megyei Endrefalván, ahol új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át.

A beruházás 125 millió forintból készült el, amelynek köszönhetően átadtak egy új orvosi és védőnői rendelőt.

Takács Péter az ünnepségen azt mondta, a következő időszakban folytatódnak a hasonló fejlesztések az országban. A Belügyminisztériumnak három nagy célja van erre a kormányzati ciklusra, amelyek közül „az egyik és talán a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése, az uniós átlaghoz közelítése” – mondta az államtitkár az MTI szerint.

A lakóhelyhez közeli ellátások megerősítését is célozzák, aminek egyik oldala az alapellátás a háziorvosi rendszer újraszervezésével és a praxisközösségekbe szervezéssel, a másik pedig a prevenciós, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a népegészségügyi szűrésekre. 

Még nem vagyunk túl a nehezén

A kormány harmadik célkitűzése a Covid-járvány idején mutatott reagálóképesség továbbfejlesztése, mert az államtitkár szerint nehéz évtizedre kell felkészülni.

Takács Péter szerint a magyar oltási program a magyar egészségügy legnagyobb sikere volt az elmúlt évtizedben, és erre a szervezettségre, erre a mentalitásra szeretnének építeni.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva független polgármestere elmondta: a régi, azóta lebontott rendelő még az 1960-as években épült, az új beruházáshoz pedig 2015-ben vette meg az ingatlant az önkormányzat a falu központjában, és 2019 novemberében adott be pályázatot a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrására.

Az elnyert 124,9 millió forintos támogatás teljes egészében fedezte a kiadásokat.

Rovatok