Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ezrével kell felvennünk embereket az új határvadász rendszerbe

2022. július 1., péntek 07:48

A NATO- és EU-csúcsról visszatérve adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondása szerint Ukrajna ugyan megkapta a tagjelölti státuszt, de egy nagyon hosszú folyamat előtt áll az ország.

Ukrajna megtette a kezdő lépést, de még nagyon hosszú folyamat vár rá, mire az EU teljes jogú tagja lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Szerinte, ha Ukrajna valóban az EU tagja akar lenni, akkor meg kell felelnie az uniós, így pedig a magyar elvárásoknak is. Különös tekintettel a kárpátaljai magyarok helyzetére.

A miniszterelnök megemlítette, hogy tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte a magyar támogatást.

Csalódottságát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy az osztrákokkal, szlovénokkal és horvátokkal sem tudtuk elérni, hogy Bosznia tagjelölti státuszt kaphasson, de azt ígérte: a küzdelmet folytatják.

A NATO súlyosabb eset

A NATO súlyosabb eset volt – vélekedett. A kormányfő szerint lassan szembe kell nézni a realitásokkal. Mindenki az ukránok oldalán áll. Akármilyen viták voltak a két ország között, nem volt Oroszországnak elég oka arra, hogy egy ország megtámadjon egy másikat.

Mint mondta, mindenki szurkol a megtámadottnak. Ez nem Magyarország háborúja, hanem két szomszédos országé. „Lehet úgy sikeres háborút vívni, hogy az ukránok harcolnak, és hátulról néhány nyugati ország fegyverekkel támogatja” – mondta. Hozzátette: a fegyver fontos, de a katona még fontosabb, ami fogytán van az ukrán oldalon.

Az egyik oldalon van egy 138 millió fős Oroszország, a másikon egy 31 milliós Ukrajna, és hiába az, hogy felszerelték – emlékeztetett a miniszterelnök.

Hogy mi lesz, ha az ukrán front összeomlik, még nem hangzott el, de az igen, hogy a helyzet egyre rosszabb, nagyon súlyos

– emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: naponta több száz ukrán katona veszíti életét a fronton.

Gyorsabban közelíthet, mint gondolnánk

Egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben és hallottam a vészcsengőt – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ugyan sokak számára úgy tűnik, messze van a front, de „ha gyorsan változik a helyzet, olyan városok nevét halljuk majd, amiket ismerünk. A front gyorsabban közelíthet a magyar határhoz, mint gondolnánk”.

A miniszterelnök elmondta, hogy a haderőfejlesztési programot két- vagy háromszorosára kell növelni, a „félbékés félveszélyhelyzeti állapotból ki kell hoznunk a hadseregünket” – mondta.

Meg kell találnunk a módját, hogy a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. A NATO is érzi, hogy baj van, meg kell erősíteni a határországok védelmét.

Ha békét akarunk, most kell megnövelni a katonai képességeinket

– emelte ki Orbán Viktor.

Magyarország nem híve a szankciós politikának

Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, de mivel az uniós államok jó része hisz a szankciós politikában, ezért úszunk az árral – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szerinte nem lehet minden héten vétózni, Magyarország számára ez „elviselhetetlen lenne”.

A miniszterelnök szerint, ha nincs béke, akkor a gazdaság menetel a recesszió irányába.

Nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra

– vélekedett Orbán Viktor. Elmondta: Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, ugyanis a háborús inflációt úgy lehet megfékezni, ha a háborúnak véget vetünk. El kell érni, hogy tűzszünet legyen – ismételte. Szerinte a békével mindenki jól járna.

Határvadászokra van szükség

A migrációs válságról elmondta, hogy „Magyarország különleges ország”, mert az ukrán menekülők és az illegális határátlépők áradata egyszerre sújtja.

Eddig 800 ezer menekült érkezett Ukrajnából, miközben 100 ezer illegális határátlépő érkezett dél felől. Mint mondta, tavaly 400 embercsempészt fogtak el, idén azonban már 750-et. Ezek a számok azt mutatják, hogy az elmúlt évben jócskán emelkedett az embercsempészek száma.

A miniszterelnök szerint a háborús zóna közeledik a keleti határhoz, ezért minden egyes perc, amit a katonák nem gyakorlatozással töltenek el, az luxus. Orbán szerint ki kell őket vezényelni, hogy részt tudjanak venni a felpörgetett haderőfejlesztésben.

Muszáj megszervezünk egy új határvadász rendszert

– közölte és hozzátette: ezt a munkát a belügyminiszterre bízták rövid határidővel. 

Kettő-négyezer embert kell felvenniük határvédelmi szolgálatra, ahol  emberekkel szemben kell intézkedni, ez nagy munka. Ez emberi jogi ismeret, jogszabályi ismeret, civilizált módon kell megvédeni a határainkat

– közölte.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. április 1-jén. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok