Index Vakbarát Hírportál

A Greenpeace 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot vitt Palkovics Lászlónak

2022. július 1., péntek 19:45

A Greenpeace a műanyagmentes július első napján emlékeztetni kívánja a döntéshozókat, hogy cselekedni kell végre. A PET-bála kíséretében átadták még 55 ezer ember aláírását, akik azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljes körű újrahasznosítását.

Vissza a visszaváltható palackokat!

A Greenpeace 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot vitt Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt.

Csaknem másfél éve fogadta el a parlament a kötelező italcsomagolás-visszaváltási díjról szóló jogszabályokat, ám azóta sincs semmi hír a megvalósításról, sőt a bevezetésre maguknak szabott határidőt is kitolnák 2023-ról 2024-re. A Greenpeace a PET-bála kíséretében átadta 55 ezer ember aláírását, akik azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljes körű újrahasznosítását, valamint kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolásra, mert csak így lehet megállítani a nyersanyagpazarló szemétáradatot.

Évente több mint másfél milliárd palack kerül a szemétbe. Körülbelül 70 százalékukat soha nem hasznosítják újra: lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik, majd mikroműanyaggá szétesve bekerülnek folyóinkba és az ivóvizünkbe.

Egy műanyag palack akár 450 évig is szennyezheti a környezetünket.

2022 júliusáig már 55 ezer ember írta alá a Greenpeace petícióját, amelyben követelik, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

A döntéshozók csak az időt húzzák

Az Országgyűlés körülbelül másfél éve szavazta meg, hogy kötelezően visszaválthatók legyenek az italcsomagolások – az akkori tervek szerint 2023 nyarától. Ám egy, a napokban a kormány által a parlamenthez benyújtott, de még el nem elfogadott módosító javaslat szerint még jobban kitolták a határidőt, 2024-ig.

A döntéshozókon múlik, hogy meddig ömlik még a szemétáradat. Az, hogy a nagy üdítőital-gyártók vállalták, hogy növelik az újrahasznosított műanyagok arányát a PET-palackokban, édeskevés a hulladékcsökkentéshez, hisz a palackok száma nő, világszerte 500-600 milliárd eldobható palackot gyártanak évente. Rá kell kényszeríteni őket a visszaváltós-újratöltős rendszerekre

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Műanyagmentes július kampány

Most indul a műanyagmentes július kampány. Ennek alkalmából a Greenpeace ismét azt kéri a kormánytól: ne halogassa, hanem minél előbb határozza meg a konkrét szabályokat. Mondja meg, milyen rendszer lesz, mikortól, és mindenképp ösztönözzék benne az újratöltést, mert enélkül nem lehet hatékonyan fellépni a nyersanyagpazarló és szeméthegyeket termelő egyszer használatos kultúra ellen. Minden elszalasztott évvel egymilliárd PET-palack megy a lerakókba, az égetőbe, a vizeinkbe és a természetbe Magyarországon. 

(Borítókép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace)

Rovatok