Index Vakbarát Hírportál

Szavazzon a hétvégi időjárásról!

2022. július 1., péntek 07:37

Pénteken tetőzik a hőség, este azonban érkezik egy hidegfront, amely a hétvégére átmenetileg enyhülést hozhat.

Pénteken 34-40 fokkal tetőzik a kánikula, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül.

Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Péntek este az érkező hidegfront hatására a Dunántúl nagyobb részén megnövekszik a felhőzet, míg attól keletre továbbra is erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés. Szombat hajnaltól kezd el érdemben csökkenni a felhőzet. Főleg a késő esti, éjféli óráktól a Dunától keletre nagyobb, míg a Dunántúlon kisebb számban alakulhat ki zápor, zivatar, melyek zöme hajnalban lecseng.

Az ország keleti harmadát leszámítva északnyugatira fordul a szél, és sokfelé kísérik erős, néhol viharos széllökések. Hajnalra általában 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Az érkező hidegfront hatására az arra érzékenyeknél fejfájás, koncentrációképesség-csökkenés jelentkezhet – hívta fel a figyelmet az OMSZ.

Szombaton jöhetnek a frissítő zivatarok

A keleti megyékben ugyanakkor a szombat déli óráktól erőteljesebb felhősödés várható. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar, de reggel a Dunántúlon sem kizárt egy-egy helyen csapadékgóc. Sokfelé megerősödik, a Bakonyban viharossá fokozódik az északnyugati szél. Emellett zivatarok mentén is lehetnek viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 37 fok között valószínű.

A meteorológiai szolgálat szombaton minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki villámlás, szélerősödés és jégeső miatt.

Vasárnap napos idő várható általában kevés felhővel. A hegyekben lehet erőteljesebb a felhőképződés, ott egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül. A hajnali 13, 21 fokról délutánra 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő.

Ilyen lesz az idő a Balatonnál és a Velencei-tónál péntek estig

A gyenge-mérsékelt változó irányú szél péntek reggeltől egyre többfelé délnyugatira fordul és időnként megélénkülhet. A déli óráktól a délnyugati szelet gyakran élénk lökések kísérhetik. A kora esti órákra ritkulnak, átmenetileg megszűnhetnek az élénk széllökések is.

Az esti, késő esti órákban egy hidegfront érkezik, amelynek hatására viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Zavartalanul napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű.

Az esti órákban a front közeledtével az északnyugati égbolton már több gomolyfelhő is megjelenhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balatonnál 34, 35 fok körül, a Velencei-tónál 36, 37 fok körül alakul, késő estére 24 és 28 fok közé mérséklődhet a meleg. Késő este keleten lesz a melegebb. A Balaton Siófoknál 26 fokos.

Ha rendelhetne, milyen időjárást szeretne a hétvégén?

  • 666
    Esőt és lehűlést akarok
  • 258
    Lehűlést akarok
  • 197
    Legyen csak kánikula
  • 171
    Frissítő esőt akarok

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok