Index Vakbarát Hírportál

Elrettentő fotókon mutatja be a katasztrófavédelem, hogyan lángolnak a magyar mezők

2022. július 1., péntek 19:11

Az extrém kánikula és szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat. A katasztrófavédelem figyelmezteti a lakosságot a tiltás betartására elrettentő példák bemutatásával. Képeken látszik, hogy számos hazai területen az égbe csapnak a lángok.

Magyarország egész területén a hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Legutóbb csütörtöktől Pest és Veszprém megyében lépett életbe a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben volt már ekkor Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elrettentő példákkal támasztja alá, hogy mennyire veszélyes most a tűz terjedése a száraz időjárás közepette. A tűzoltók órákon keresztül oltották a tüzet a két hektáron égő tarlón.

Lángolnak a mezők

A Facebook-oldalon megosztott fotókon a gyulai hivatásos tűzoltók épp egy gabonatábla oltásán dolgoznak a 44-es út közelében. A képeket egy arra utazó készítette.

Az idei szabadtéri tüzek 54 százaléka a mezőgazdaságot érintette. A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb.

Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le, 2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig 33-szorosával nőtt.

A lángok martalékává vált egy erdészeti gép a bögötei fenyőerdőben. Június 28-án a délelőtti órákban a fenyőerdőben teljes terjedelmében égett egy kivágott fák fuvarozására szolgáló erdészeti jármű. A hosszúperesztegi önkéntes és a sárvári hivatásos tűzoltók nemcsak a monstrumot, hanem a ráhalmozott farönköket is oltották.

(Borítókép: Bősze Balázs tű. zls. – Hatvani HTP / Katasztrófavédelem)

Rovatok