Index Vakbarát Hírportál

Levágta a kezét egy férfi, a pécsi orvosok mentették meg

2022. július 2., szombat 07:05

Keze mutató-, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét is elvesztette egy férfi Zala megyében egy faaprítógép használata közben. Nyolcórás műtéttel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika orvosi csapata megmentette a férfi kezét.

Az 54 éves férfit Zalalövőn érte a baleset tűzifavágás közben, amikor a jobb kezével véletlenül belenyúlt a fadaraboló gépbe. Két hete, vasárnapról hétfőre virradó éjjel szállította az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, ahol azonnal megoperálták.

házipatika.hu  szerint Kromek Lóránd orvosi csapata nyolcórás műtéttel varrta vissza a beteg három ujját és fél kézfejét, megmentve ezzel a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi kezét.

Kromek Lóránd főorvos elmondta, a beteg hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe. Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes.

A pécsi orvosok bravúros operációja

A lágyrészek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett.

Ahogy ideértünk a pécsi klinikára, pikk-pakk mentek a dolgok. Bekerültem a vizsgálóba, majd rögtön a műtőbe. Elaltattak, és másnap a kórteremben ébredtem. Nagyon kába voltam, de azt láttam, hogy vissza tudták varrni az ujjaimat. Annyira örülök! Minden elismerésem az orvosi csapaté. Nagyon köszönöm

– fogalmazott a történtek után a páciens.

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először dr. Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja. „Együtt örülünk betegünk gyógyulásának” – mondta Kromek Lóránd.

Rovatok