Index Vakbarát Hírportál

Határ menti lövöldözés: őrizetbe vettek egy férfit, 16 éves lány van súlyos állapotban

2022. július 3., vasárnap 17:02

Őrizetbe vettek egy 26 éves, afgán állampolgárságú férfit azzal a szombati esettel összefüggésben, amelynél két bevándorlócsoport támadt egymásra Szabadka közelében.

A szerb N1 TV a szerb belügyminisztériumra hivatkozva számolt be a férfi őrizetbe vételéről. Azt írták, hogy az afgán állampolgárt emberölés gyanúja, valamint emberölés kísérletének gyanúja miatt vették őrizetbe. Az összecsapásban egy ember meghalt, további hét ember pedig megsebesült (eredetileg hat sebesültről szóltak a hírek, de az N1 TV már hétről tud). 

A szerb belügyminisztérium szerint az őrizetbe vétel egyelőre 48 órára szól, de hamarosan a szabadkai főügyészségen előállítják, és dönthetnek a letartóztatásáról is. A rendőrség még mindig vizsgálja a bűncselekmény körülményeit, és keresi azokat a személyeket, akik részt vettek a lövöldözésben – írták. 

Mindeközben Vladimir Cucić szerb menekültügyi biztos azt mondta, hogy szerinte „felelőtlenség” lenne azt feltételezni a történtekkel kapcsolatban, hogy a két csoport embercsempészettel foglalkozott, és emiatt csapott össze.

Súlyos állapotban van egy 16 éves lány, rendőrök is megsérülhettek

Egy másik szerb oldal, a 021.rs arról számolt be, hogy a szombati összecsapást követően megpróbáltak újraéleszteni egy embert, de nem sikerült megmenteni az életét. Ezenkívül azt írták, hogy az a 16 éves lány, aki ugyancsak a lövöldözésben sérült meg, súlyos állapotban van.

A rendőrök folytatják a vizsgálatot a Szabadka közelében lévő erdőben, szombaton Alekszandar Vulin belügyminiszter is a helyszínre érkezett – írta a szerb portál. 

A szerb belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a sérültek közt nincs szerb állampolgár. Ezzel szemben a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) újságírója, Saša Dragojlo azt mondta: úgy értesült, hogy több szerb rendőr is megsérült az összecsapásban. Hozzátette: szerinte itt az ideje annak, hogy a szerb állam erőteljesebben lépjen fel ebben a kérdésben.

Ez egyértelműen a legsúlyosabb incidens, ami menekültekkel, migránsokkal történt Szerbiában [...]. Ezt az állami szervek már nem hagyhatják figyelmen kívül

– fogalmazott.

Az újságíró ezenkívül azt mondta, hogy szerinte mindkét csoport afgán állampolgárokat csempészett át a határon, és ehhez a határnál dolgozó állami tisztviselőket is lefizethették. „Az államnak felelőssége van abban, hogy a helyzet irányíthatatlanná vált, mert a tisztviselőik gyakorlatilag együttműködtek az embercsempészekkel, akik ezáltal azt érezték, hogy bármit megtehetnek” – mondta. 

Fókuszban a határvédelem

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy szükség van egy új határvédelmi egységre, amely több ezer embert vehetne fel. A rendőrség honlapján már elérhető egy olyan felhívás is, amelyben határvadászokat keresnek.

Mindeközben a Mi Hazánk Mozgalom az esettel kapcsolatban felvetette, hogy az illegális bevándorlókat munkatáborokba kellene küldeni, mielőtt „legalább Ruandáig” deportálnák őket. Az ügyben megszólalt a Jobbik is; közleményükben azt írták: rendkívül baljós jövőképet fest a hazai határvédelemről az a halálos áldozatot követelő lövöldözés, amely a magyar határ mellett történt Szerbiában. A párt önálló határőrséget követel.

Rovatok