Index Vakbarát Hírportál

Drágul a parkolás Szegeden

2022. július 4., hétfő 18:37

A legdrágább díjzónában július 1-jétől megemelt, 535 forintos óránkénti parkolódíj 2023. január 1-jétől 600 forintra emelkedik. – Erről is döntött a szegedi közgyűlés hétfői ülésén.

A zónafüggetlen éves kombinált parkolóbérlet ára 352 ezer forint lesz, a belvárosi lakók azonban 13 750 forintos kedvezményes áron vásárolhatnak az otthonuk környező utcáira érvényes éves bérletet. 2024-től 650 forintra emelkedik a belvárosban az órás parkolás ára, az éves kombinált bérlet pedig 384 ezer forintba kerül majd – számolt be az ATV.

Egy év múlva, 2023. július 1-jétől kiterjesztik a díjköteles zónákat, így a többi között Újszeged belvároshoz közeli utcái és terei is fizetőssé válnak.

Botka László, Szeged polgármester azt mondta: a szegedi parkolási díjak 2013 óta nem változtak, miközben a részben a parkolási bevételből finanszírozott közösségi közlekedés állami támogatása a töredékére esett vissza, már csak a költségek 10 százalékát fedezik, az utasok a 20 százalékát finanszírozzák, 70 százalékát az önkormányzat fizeti.

Az előterjesztő Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester a vita során kifejtette: a parkolás tavalyi  járvány miatti  ingyenessé tétele bebizonyította, hogy a parkolási díjnak forgalomszabályozó hatása van.

A Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője, Tápai Péter szerint azonban Szegeden évek óta üldözik az autósokat a parkolóhelyek megszüntetésével, illetve az utcák egyirányúsításával. Azt is kifogásolta, hogy a parkolási rendszert működtető önkormányzati cég 480 millió forintért akar parkolóautomatákat vásárolni.

A döntéssel a szegedi önkormányzat Magyarország legdrágább parkolási rendszerét hozza létre – tette szóvá Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője.

Rovatok