Index Vakbarát Hírportál

Egy órán át tüntetők zárták le az Erzsébet hidat a reggeli csúcsforgalomban – már megindult a közlekedés

2022. július 4., hétfő 09:09

Hétfő reggel nyolc órakor értesítették a rendőrséget arról, hogy páran autókkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat a budapesti Erzsébet hídon.

A rendőrök igazoltatták a csoport tagjait, és a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény rendelkezéseinek megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt eljárást indítanak: az intézkedés folyamatban van.

A demonstrációt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte Szabadságot Budaházynak! címmel – írja a 24.hu. A tüntetők Budaházy György szabadon engedését követelték, miközben megakasztották a reggeli csúcsforgalmat.

A demonstráció miatt egy sáv járható a hídon Buda felé – írja a BKK. Pest felé megindult a forgalom mindhárom sávban. Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 105-ös, a 108E, a 110-es, a 110E, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz ismét az eredeti útvonalon közlekedik, közölte a társaság.

A forgalom mindkét irányban 9 órakor megindult, közölte a rendőrség.

A tüntetők az eredeti tervek szerint 117 percig szerették volna fenntartani a blokádot, így akarták felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy Budaházy Györgyék összesen 117 évet kaptak. Ezt a Szent Korona Rádió tudta meg a demonstrálóktól.

A tüntetésről videó is készült:

Ki az a Budaházy György?

Az 53 éves, jelenleg is börtönben ülő Budaházy György radikális jobboldali aktivistát a Fővárosi Törvényszék ítélete alapján hivatalosan is nevezhetik terroristának. Budaházy György, aki egyébként végzettségét tekintve okleveles gépészmérnök, később pedig gazdasági diplomát is szerzett, országos hírnévre a 2002-es, úgynevezett Erzsébet hídi blokáddal tett szert: ekkor híveivel a 2002-es választások szavazólapjainak megsemmisítése ellen demonstráltak.

Majd 2006-ban, Gyurcsány Ferenc akkor miniszterelnök balatonőszödi beszédének kiszivárgása után Budaházy György vált az akkori kormányellenes, erőszakig fajuló tiltakozó akciók, köztük az MTV-székház ostromának egyik ikonikus alakjává, ami után egy ideig a rendőrség elől bujkált. Házi őrizete alatt Toroczkai Lászlóval 2007 tavaszán megalapították a nemzeti radikális Hunnia mozgalmat: Budaházy György ekkoriban indította el a Szent Korona Rádióban Budaházy című hazafias műsorát is. 2009-ben többek között terrorizmus gyanújával őrizetbe vették: 2011. szeptember 30-ig előzetes letartóztatásban volt.

Ekkor a bíróság házi őrizetbe helyezte, ebből lakhely elhagyási tilalom lett, végül a bíróság 2014 nyarán ezt is megszüntette. A vádak szerint Budaházy György annak a Magyarok Nyilai nevű szervezetnek az alapítója és vezetője, amely több Molotov-koktélos támadást és végrehajtott, valamint súlyosan bántalmazta Csintalan Sándor politikusból lett újságírót. 2016-ban újabb pereskedés kezdődött, végül 2022. március 16-án hozott új elsőfokú ítéletet a Hunnia-perben a Fővárosi Törvényszék. Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélték, kimondva, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra, majd letartóztatták.

Rovatok