Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Tanács elnöke: Nincs jogom megmondani a magyaroknak, hogy kit küldjenek Brüsszelbe

2022. július 5., kedd 21:38

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke levélben válaszolt a német zöldpárti EP-képviselőnek arra a kérésére, hogy zárja ki Orbán Viktort az EU-csúcs résztvevői közül. Daniel Freund szerint Magyarország nem demokrácia, ezért nincs helye a nemzetközösséget érintő fontos ügyeket megvitató tárgyalásokon.

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő az Európai Tanács elnökének válaszát saját Twitter-oldalán tette közzé. Charles Michel a levelében kiemelte: Magyarország az Európai Unió tagja, így miniszterelnöke automatikusan meghívást kap a tagállamok vezetőinek soros tárgyalásaira.

Kiemelte: az Európai Tanács összetételét maga a hivatalos EU-szerződés határozza meg, amely szerint a testület és az Európai Bizottság elnöke mellett az intézményt a tagállamok állam-, illetve kormányfői alkotják, nincs mérlegelési joguk ezen módosítani.

Sem az Európai Tanács elnöke, sem a testület tagjai nem határozhatják meg, hogy az adott uniós ország részt vehet-e, vagy vezetőként kit küldhet a brüsszeli csúcsra –  hangsúlyozta Charles Michel.

A testület elnöke hozzátette: maguk a tagállamok dönthetik el szuverén nemzeti joguk alapján, hogy részt kívánnak-e venni a következő csúcstalálkozón, vagy hogy fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt az ország kormányfője nem vehet részt az eseményen. 

(Borítókép: Charles Michel 2022. június 24-én. Fotó: Valeria Mongelli / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok