Index Vakbarát Hírportál

Kubatov Gábor álmában sem gondolta, hogy meglesz a kétharmados győzelem

2022. július 5., kedd 13:00

Bár álmában sem gondolta volna, hogy a Fidesznek a negyedik kétharmad is összejön, utólag maradt benne hiányérzet, és úgy véli, hogy még „mindig van feljebb” – többek között erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kubatov Gábor, a párt alelnöke, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, aki azt is elárulta, mi a siker titka.

„A kampányban azt éreztem, hogy meglesz a stabil többségünk a parlamentben, de azt álmomban sem gondoltam, hogy kétharmad is lehet belőle” – így értékelte a Fidesz választási győzelmét Kubatov Gábor, a párt alelnöke. A politikus rögtön hozzátette, hogy így utólag mégis van benne hiányérzet, „néhány körzetben ugyanis olyan kevésen múlt”, és szerinte még „mindig van feljebb”.

Arra a kérdésre, hogy az orosz–ukrán háborúnak és Márki-Zay Péter személyének köszönhetik-e a kétharmados győzelmet, azt felelte, hogy „mi azt mondtuk, amit valóban gondoltunk”.

Szerinte az, hogy az áprilisi választáson a Fidesz még Budapesten is erősödni tudott, mindenképpen jót jelent a 2024-es önkormányzati választások szempontjából, de a győzelemhez mindenképpen olyan jelöltet kell állítani, aki a belváros mellett a külvárost is képviseli. Arra a felvetésre, hogy az ő neve szóba kerülhet-e főpolgármester-jelöltként, azt felelte, hogy „a kérdés nem időszerű, és nem ő dönti el”.

A párt három titka

Kubatov Gábor úgy véli, hogy a Fidesz sikerének három titka van.

Az egyik, hogy Orbán Viktor karizmatikus vezető.

A másik, hogy a párt politikusai kiállnak egymásért, miközben az ellenzéki vezetők egymás ellen is küzdenek. A harmadik, hogy „a magyar kormány az emberekkel együtt dönt” – a politikus ezzel a kijelentéssel a nemzeti konzultációkra és népszavazásokra utalt.

Európa öngyilkossága nélkülünk?

Kubatov Gábor beszélt az uniós ügyekről is, a helyreállítási alappal kapcsolatban úgy fogalmazott, biztos benne, hogy megkapjuk. A szankciós politikáról azt mondta, hogy az eddigieknek főképp Európa látja kárát, és ha ez így megy tovább, akkor elveszíti a versenyképességét Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben.

Ekkora balekséget nem lenne szabad elkövetni

– hangsúlyozta. A minimumadó vétójáról pedig kijelentette: „Olyan szankciókat sem szavazunk meg a háború okán, amelyek veszélyeztetik Magyarország energiaellátását.”

„Az, hogy Európa az öngyilkosság felé tart az energiapolitikájával, az az ő dolga, de minket hagyjanak ki ebből” – hangsúlyozta.

(Borítókép: Kubatov Gábor pártigazgató beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok