Index Vakbarát Hírportál

Vízkorlátozás lépett életbe Gödöllőn, Veresegyházon is figyelmeztetnek

2022. július 5., kedd 15:09 | aznap frissítve

Gödöllő polgármestere, Gémesi György elsőfokú vízkorlátozást rendelt el az általa irányított városban. Eközben Veresegyház önkormányzata is figyelmeztetést adott ki a vízhasználattal összefüggésben.

A város holnapján közzétett tájékoztató értelmében Gémesi György polgármester 2022. július 4-től visszavonásig I. fokú vízkorlátozást rendelt el. A vízkorlátozás időtartama alatt Gödöllő területén a takarékos ivóvíz-felhasználás mellett tilos az ivóvízhálózatról

Az elsőfokú vízkorlátozás elrendelésére a megnövekedett vízfogyasztás és az ellátás biztonsága érdekében volt szükség a közlemény szerint. Mint írták, Gödöllőn tízezer köbméterről negyvenezerre nőtt a felhasznált víz mennyisége az elmúlt napokban.

Kedden Veresegyház önkormányzata Facebook-oldalán arról írt, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel, a megnövekedett vízfogyasztási igények miatt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Ennek ellenére a cég azt kéri a lakosoktól, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (például medencefeltöltés) annak érdekében, hogy minden ember ivóvízhez juthasson. A DMRV javasolta a locsolás mellőzését, illetve azt, hogy mindenki kapcsolja ki a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket.

A fogyasztókkal történő együttműködés eredményeként elkerülhető lesz a további vízkorlátozás bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány

– olvasható a bejegyzésben.

A múlt héten több Pest megyei településen is vízhiány alakult ki a nagy hőség közepette, amire reagálva a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte az emberektől. Arról, hogy Üröm, Nagytarcsa, Solymár szomjazik, de folytathatjuk a sort Pilisborosjenővel, Pilisszentivánnal, Csobánkával, Budakalásszal, Pilisszentkereszttel, Pomázzal, Pécellel, Pilisszántóval, ebben a helyszíni riportunkban írtunk bővebben.

A helyzet odáig fajult, hogy Budapest úgy határozott, egy-egy öt köbméteres (ötezer liter vizet tartalmazó) lajtoskocsit bocsát a vízhiánnyal küzdő Solymár és Szentendre rendelkezésére. Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője szombaton az MTI szerint azt mondta, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen.

Rovatok