Index Vakbarát Hírportál

Budapesten évente ezer csőtörés okozhat átmeneti vízhiányt

2022. július 6., szerda 18:36

Évente mintegy ezer, napi átlagban három csőtörés javításán dolgoznak a Fővárosi Vízművek munkatársai, és a hibák száma emelkedő tendenciát mutat. Az elmúlt héten például 26 alkalommal kellett javítóbrigádjaiknak a város és az agglomeráció különböző helyszíneire kivonulniuk.

A csőtörés van, hogy csak szivárgást okoz, néha látványosan zubog a víz, de akár alámoshatja az aszfaltot is.

A hibabejelentést követően kivizsgálóink mindig a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre sietnek, hogy a hiba feltételezett jellegét és súlyosságát megállapítsák

– közölte a Fővárosi Vízművek.

A kivizsgálás eredményének és a teljes hálózat ismeretében tudják meghatározni, hogy a javítási munka jár-e vízelzárással, és a munkálatok ideje alatt hány embert érinthet a vízhiány. 

Munkaerőhiánnyal küzd a Fővárosi Vízművek

„Sajnos a hazánkban számos ágazatot sújtó munkaerőhiány, ami a nyári szabadságolások idején még fokozódik, társaságunk számára is komoly gondokat okoz” – jelentették.

Előfordul, hogy egy kisebb, budai hibaelhárításon dolgozó brigádot kell azonnal átirányítani egy súlyosabb, pesti oldali csőtöréshez.

A mostani, embert próbáló hőségben az egyik legnagyobb dilemmájuknak nevezték a kérdést, hogy azonnal kizárják-e a meghibásodott vezetékszakaszt, és azzal vízhiányt okozzanak számos háztartásban, vagy hagyják folyni a közterületen a vizet addig, amíg a javítást el tudják végezni. A hőségriasztás idején általában az utóbbi megoldást választják, hacsak nem fenyeget súlyos károkkal a kiömlő víz.

Segítették a vízhiányos településeket

A hőségriasztás idején kiemelten kezelték a szolgáltatási területükön kívüli, víz nélkül maradt agglomerációs településeknek való segítségnyújtást. A szomszédos települések felé irányuló átadási pontokon a helyi víziközmű-szolgáltatók számára maximális vízátvételi lehetőség biztosításával, lajtos kocsival, vízhordáshoz megnyitott tűzcsappal járultak hozzá a vízhiány enyhítéséhez. Legutóbb Gödöllőn és Veresegyházon vezettek be vízkorlátozást a hőség miatt megnövekedett vízfogyasztás csökkentésére.

A társaság hozzátette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze a vízellátás folyamatosságát. Ha pedig meghibásodik egy vezeték, akkor azt a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek megjavítani. A csőtörések száma – amely Budapesten évente ezer, naponta pedig három – azonban növekszik, és ez sajnos a jövőben sem lesz másképp, hiszen a Vízművek felújításokra fordítható forrásai állításuk szerint jó ideje korlátozottak.

(OTS)

Rovatok