Index Vakbarát Hírportál

Magyarország régiós védelmi ipari központtá válhat

2022. július 6., szerda 18:57

A kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Kutnyánszky Zsolt, a TIM államtitkára a Rheinmetall gyárépülete és az off-road tesztpálya elemeinek bemutatóján kifejtette, stratégiai cél, hogy a Magyar Honvédségnek legyenek eszközei az önellátás biztosításához. A high-tech védelmi iparnak a következő évben a legalább 500 milliárdos éves forgalmat kell elérnie, valamint jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs képességgel kell rendelkeznie.

A nemzetbiztonsági és gazdasági érdekek indokolttá teszik, hogy a stratégiai eszközöket minél nagyobb arányban Magyarországon állítsák elő. A kapacitások megteremtésével csökken a nemzeti önrendelkezést korlátozó függőség a külső szállítóktól, az állam pedig befektetőként kedvező feltételekkel juthat a legkorszerűbb eszközökhöz és technológiákhoz.

A tesztkörnyezet előállt

A több mint százmilliárd forintból épülő harcjárműgyár és tesztpálya nagyban elősegíti, hogy Zalaegerszeg ipari és innovációs központtá váljon – emelte ki az államtitkár.

A magyar állam és a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall közös gyárépítése 2020 végén kezdődött. A 30 ezer négyzetméteres harcjármű-gyártócsarnok első pillérét tavaly márciusban emelték be. A gyár közvetlen szomszédságában működő ZalaZONE járműipari tesztpálya mintegy 30 hektáros területén az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezetet alakítottak ki. A gyárépületet és a három tesztmodult tavasszal adták át, most pedig a 14 tesztpályaelem is elkészült. Június utolsó hetében elkezdődött a gyártási technológiai telepítése, a tervek szerint

2023 elején a gyártás is megkezdődik.

Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a tesztkörnyezet nemcsak az itt készült Lynx gyalogsági harcjárművek, hanem egyéb off-road járművek tesztelésére és fejlesztésére is lehetőséget ad – írja az MTI. 

Több száz család megélhetését biztosítja

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő rámutatott, a beruházásnak azért van nagy jelentősége, mert a következő időszakban felértékelődik az ország védelmének kérdése.

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntőjében elmondta, az új üzem erősíti a zalai megyeszékhely gazdasági pozícióját. A versenyképes, valamint védelmi szempontból elengedhetetlen eszközök gyártása több száz, a városban és környező településeken élő családnak biztosíthatja a megélhetését.

(Borítókép: A német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában épülő Lynx harcjárműgyár Zalaegerszegen a bokrétaünnepség napján, 2021. szeptember 10-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok