Index Vakbarát Hírportál

Kövér László az utolsó mohikánnak tartja magát, és elárulja, mi az erős bajusz titka

2022. július 6., szerda 09:58

A házelnök bajuszápolási trükkjein túl azt is elárulta, hogy őt igencsak meglepte a Fidesz újabb kétharmados győzelme. Mindenesetre Kövér László erőt és jó egészséget kíván Gyurcsány Ferencnek még hosszú-hosszú ciklusokon át az ellenzék vezéreként.

Kövér László vallja, amit Hercule Poirot is, aki szerint bajuszt növeszteni művészet. Ennek ellenére a házelnök magát a műfajon belül csak szerény próbálkozónak tartja. A nyaralása idején azért is szokta levágni a bajuszát, mert szerinte az ember bajuszának, hogy erőre kapjon, időről időre szüksége van egy frissítésre. Hosszú hajat pedig azért viselt egészen sokáig, mert sosem szeretett fodrászhoz járni – árulta el Kövér László a Mandinernek adott friss interjújában.

„Egyszer valaki 2006 után megkérdezte, miért nem vágatom le. Azt mondtam, félig viccből, félig komolyan, hogy majd ha a komcsik nem lesznek hatalmon, akkor levágatom. Ezért nincs hosszú hajam 2010 óta” – derült ki az újabb házelnöki stíluskulissza a beszélgetésből, amellett, hogy Kövér László ugyan egy iskolába járt a későbbi miniszterelnökké avanzsáló Gyurcsány Ferenccel, akkoriban érdektelen volt számára. Kövér László csak annyit tudott, hogy „létezik egy ilyen nevű gyerek”, aki a szomszéd kislány osztálytársa.

A vélekedést, miszerint addig fogja zsinórban nyerni a választásokat a Fidesz, amíg Gyurcsány Ferenc vissza nem vonul a politikától, a házelnök csak annyival kommentálta: 

Isten éltesse Gyurcsány Ferencet erőben, jó egészségben, hosszú-hosszú ciklusokon át, az ellenzék vezéreként.

Soros György a patás ördög egyik küldötte

Újságírói kérdésre válaszolva Kövér László azt is elmondta: Soros Györgyöt nem magának a patás ördögnek, hanem egyik küldöttének tartja a sok közül. Ezt eddig is így látta, és mára csak mélyebbé vált az ebbéli meggyőződése.

…ami ma a világban »progressziónak« becézi magát, nem egy ideológiai mozgalom vagy politikai oldal. Ezek sátánisták. Minden, ami a világban valaha gonosz volt, történelmi koronként újabb és újabb formát öltve visszatér: most éppen általuk

– fejtette ki gondolatait Kövér László, akinek arról is megvan a véleménye, hogy sokan gúnyolódnak a vármegyerendszer, valamint az ispánok intézményének újbóli bevezetését kezdeményező fideszes javaslaton.

Szellemes és kevésbé szellemes liberális újságírók már a múlt századelőn is ócsároltak mindent, ami nemzeti érték. Ugyanaz a sárba tiprás megy most is, legyen szó a Kossuth térről, a Zene Házáról, a Szent Koronáról, az Alaptörvényről vagy éppen a vármegyékről. A Gonosz különböző formákat ölt, tudnunk kell, amíg élünk és létezünk magyarként, ezek velünk lesznek

– fogalmazott az egyes számú Fidesz-párttagkönyv büszke tulajdonosa.

A Titanic-frakció

Kövér László egyébként azt is bevallotta, hogy őt mindentől függetlenül meglepte a Fidesz április 3-i újabb kétharmados győzelme. Dacára annak, hogy a házelnök szerint januártól kiolvasható volt a számokból a kétharmados győzelem lehetősége.

Kövér László nem tartja magát a legoptimistább figurának a Fidesz szűk vezetésében, sőt az úgynevezett Titanic-frakció utolsó mohikánjaként definiálja magát, aki jelenleg is a visszafogottságot képviseli.

Az 1994-es választást megelőzően egekben volt a Fidesz népszerűsége, emlékszem, a Gallup 1992-ben például 50 százalék felett mérte a Fideszt. Rockenbauer Zoltánnal és Áder Jánossal alkottuk a mások által csak Titanic-frakciónak nevezett csoportot, mivel próbáltuk visszarángatni az általános lelkesedést a realitás talajára. Az élet bennünket igazolt, mert ha két héttel később van a választás 1994-ben, be sem jutunk a parlamentbe, az 52 százalékról 7 százaléknál landoltunk

– árulta el Kövér László, mit is takar pontosan ez a bizonyos Titanic-frakció kifejezés.

Kövér László szerint ez egy kiprovokált háború

Az interjúban szóba került az Ukrajnában zajló háború is: Kövér László ma már finomabban fogalmazna ahhoz képest, amikor korábban azt állította, hogy pszichés problémákkal küzd az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.

Akkor a házelnököt az háborította fel, hogy miközben a magyarok, civilek, a magyar kormány, valamint a hazai jótékonysági szervezetek mindent megtesznek azért, hogy segítsék a háború elől Ukrajnából menekülőket, az ukrán vezetés Kövér László szerint megengedhetetlen hangnemben sértegette a magyar állami vezetést.

Magyarország mindig is Ukrajna elkötelezett támogatója volt. Mi elsők között ismertük el a függetlenségüket, elsőként kötöttünk velük alapszerződést. Mi voltunk a leghangosabbak, hogy az EU oldja fel az ukránok vízumkötelezettségét. Ehhez képest villámcsapásként ért minket, hogy válaszul nyakunkba vágták az ukrajnai magyarokat jogaikból kisemmiző oktatási és nyelvtörvényt

– fogalmazta meg kifogásait Kövér László Ukrajnával kapcsolatban.

Ugyanakkor a házelnök, mint mondja, korábbi nyilatkozata óta szerencsére javult a helyzet, hiszen Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Orbán Viktornak.

„Ferenc pápával szólva: ez egy kiprovokált háború, ami akkor is igaz, ha Oroszország agresszióját ez nem menti. Ennek a háborúnak a kiszemelt áldozata pedig Európa, amit így – talán egyszer és mindenkorra – le lehet választani az energia- és nyersanyagforrásként, felvevőpiacként és a hatalmas ázsiai gazdasági térséghez összekötő kapocsként természetes partnerül kínálkozó Oroszországról” – mondta el Kövér László, vélekedése szerint miről szól a jelenleg zajló orosz–ukrán háború.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat ITT találja.

(Borítókép:  Kövér László  2022. június 24-én. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok