Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, hogyan keletkezett a bükki erdőtűz

2022. július 6., szerda 16:08

Egy olvasónk küldött videót a múlt hét pénteki bükki erdőtűz keletkezéséről. Elmondása szerint a tűz egy réten ütött ki, és onnan terjedt át a sűrű fenyőerdőre.

A bükki erdőtűzről először ebben a cikkünkben számoltunk be, akkor még úgy becsülték, hogy péntek este száz hektáron égett a tűz. 

Az Északerdő Zrt. később egy közleményben pontosította az adatot: azt írták, hogy a tűz csak 65 hektárra terjedt ki. Arról is beszámoltak, hogy a tűzben 100-120 éves fák is elpusztultak, és hogy az eset után még mindig sokáig izzottak és kidőltek fák a Bükkben, emiatt pedig a területet továbbra is megfigyelés alatt tartják.

Most az Index egyik olvasója számolt be arról, mit tapasztalt a helyszínen. Elmondása szerint péntek délután a Bükkben túrázott egy rokonával, és ő jelentette elsőként a tüzet, amelyet még délután fél 3-kor észlelt, és amelyről több felvételt is készített.

Bükki erdőtűz 1

Olvasónk szerint a tűz egy kis réten alakult ki, és onnan terjedt át lassan az erdőre. Szerinte a tűz akkor még „könnyen eloltható lett volna, de a tűzoltók lassan érkeztek ki a helyszínre”.

Bükki erdőtűz 2

Hozzátette, hogy a tűz éjfélkor már Jávorkútról is látható volt, és elsősorban azáltal sikerült végül megfékezni, hogy hajnal kettőkor érkezett egy zápor.

Ha nincs eső, Miskolcig ment volna a tűz

– vélekedett, hozzátéve, hogy szerinte az egész erdőtűz megakadályozható lett volna, ha komolyan veszik a réten kialakult tüzet.

Frissítés

Lipták Attila tűzoltó dandártábornok július 15-én az alábbiakról tájékoztatta szerkesztőségünket: 

A tűzesetről az első jelzés 14:45 perckor érkezett a hívásfogadó központba, azonban nem a cikkben megszólaló szemtanútól, hanem a közeli panzió egyik munkatársától,hogy Nagymező felé ég az erdő. A katasztrófavédelem műveletirányító központja részére 14:47-kor továbbították a jelzést, akik 14:49-kor riasztották a miskolci tűzoltókat. Az első gépjárműfecskendő 14:49:40-kor, 38 másodperccel a riasztást követően elhagyta a miskolc-diósgyőri laktanyát és 15:32-kor érkezett ki a helyszínre, egy időben az idő közben riasztott másik miskolci gépjárműfecskendővel.

Az egyik egység azonnal megkezdte a terültet felderítését, a másik egység pedig a tűz oltását. A 25 kilométeres változó minőségű, kanyargós utat a 4000 liter vizet szállító gépjárművek 42-43 perc alatt tették meg, megkülönböztető jelzés használatával, az útviszonyoknak és forgalmi helyzetnek megfelelően.

A beavatkozás során több városból érkeztek további erők a tűz megfékezésére, több mint 50 tűzoltó oltotta a lángokat. A tűzoltás vezetője 22:17 perckor jelentette a műveletirányítás felé, hogy a tüzet körülhatárolták, ezzel a továbbterjedését megakadályozták, és folytatják az izzó, parázsló részek oltását. 0:42 perckor a háttérparancsnok tájékoztatása alapján eleredt az eső, ekkorra már a tüzet visszaminősítették alacsonyabb riasztási fokozatra és több tűzoltójármű visszatért állomáshelyére.

Rovatok