Index Vakbarát Hírportál

Máig nem tudja feldolgozni a történteket a siklóernyős balesetben meghalt férfi testvére

2022. július 6., szerda 05:58

Még 2020 nyarán történt az a halálos kimenetelű baleset, amelyben egy siklóernyős férfi életét vesztette.

A férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, miután sértetlenül landolt egy magas fa tetején, a később a segítségére érkező MI–8-as honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt viszont 15-20 méter magasról lezuhant.

Oroszi Zsolt Vértesszőlős közelében repült, amikor a siklóernyője becsukódott, majd a csukott szárnyvég a szemtanúk szerint befűződött a zsinórok közé, így végül a mentőernyőt is használva, a fákon tudott csak landolni.

Életét egy hónapon keresztül próbálták megmenteni, végül 2020. augusztus 10-én meghalt. Testvére, Angéla a mai napig nem tudta feldolgozni öccse elvesztését.

Megnézem az utolsó üzeneteinket vagy megnézem a pár évvel ezelőtti fényképeket, vagy szóvicceket, amiket egymásnak küldtünk. Számomra ezek annyira valóságosak, hogy igazából most is azt képzelem, hogy beszél hozzám

– árulta el a nő az RTL Klub Fókusz című műsorának.

Angélát állítása szerint sem a Katasztrófavédelem, sem a Honvédség részéről nem keresték még, hogy bocsánatot kérjenek tőle a rosszul sikerült mentésért.

Nekem nem kell, hogy elismerjék. Napnál is világosabb, hogy itt hibák sorozata történt, ha valaki idejön és elismeri, örülök neki, de visszahozza az öcsémet? De a szüleimnek biztos, hogy megnyugvás lett volna, ha valaki legalább személyesen megkeresi őket az ügyben

 – fogalmazott a műsorban a gyászoló testvér.

A riportból az is kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy nappal a tragédia kétéves évfordulója előtt emelt vádat a helikopter pilótája ellen. A vádemelés szerint a helikopter vezetőjének tudnia kellett volna, hogy a rotor szele veszélyt jelenthet a siklóernyősre.

A pilóta ráadásul – aki egyben a mentés parancsnoka is volt – nem járt el körültekintően. Angélát elmondása szerint az is bosszantja, hogy két évig tartott az ügyben meghozott vádemelés.

Rovatok