Index Vakbarát Hírportál

Varju László: Ha miniszterelnök-csere lenne, akkor jönnének az uniós pénzek

2022. július 6., szerda 20:35

A DK alelnöke elmondta, hogy szerinte mitől ugrott meg az infláció és szabadult el a forint–euró árfolyama.

Az ellenzéki politikust az ATV Egyenes beszéd című műsorában faggatták az infláció okairól. Ő azzal érvelt, hogy ez nem háborús infláció, hiszen már 2019 óta folyamatosan nőtt, ugyanakkor például az üzemanyagárak már múlt év novemberében elszálltak, amiért be kellett vezetni az árstopot. 

A forintgyengülés is több okra vezethető vissza. Varju László szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági gyengülést nem sikerült leküzdeni, hatalmas államadósságot halmozott fel a kormány és nem jól költötték el az uniós támogatásokat. Míg 2010-ben 21 ezer milliárd forint, addig jelenleg már 43 ezer milliárd forint az államadósság.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, azért húzódik ilyen sokáig egyeztetésünk Brüsszellel a helyreállítási és támogatási pénzek kapcsán, mert az unió nem szeretné, ha ezek az összegek is eltűnnének Magyarországon. Támogatások pedig szerinte csak akkor jönnek, ha tető alá hozzuk a megállapodást az EU-val, vagy ha miniszterelnök-csere lenne a kormány élén és nem Orbán Viktor lenne a brüsszeli vezetés tárgyalópartnere.

Megismételte azt is, hogy a DK szerint a magas infláció már így is elvitte az év első felének nyugdíjkorrekcióját, tehát kellene egyszeri 100 ezer forintot adni minden nyugdíjasnak. Aztán kérdésre válaszolva pontosított, nem a milliós nyugdíjak tulajdonosai, hanem a kisnyugdíjasok és az egyedülállóak kapnának.

Rovatok