Index Vakbarát Hírportál

Több oka lehetett a vízhiánynak

2022. július 6., szerda 19:01

Juhász Árpád geológus nyilatkozott arról, hogy mitől következhetett be a drámai vízhiány a Budapest környéki településeken.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban történt hőségriasztás miatt több településen is vízhiány alakult ki, a városok önkormányzatai sorra rendelték el a locsolási tilalmat. A drámai helyzetről a kánikulában víz nélkül maradt olvasóink is beszámoltak. Tíz Pest megyei településen – többek között Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszentiván környékén – a vízszolgáltató a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

A TV2 Mokka most Juhász Árpád geológust kérdezte arról, hogy mi lehet az oka a főváros környékén kialakult vízhiánynak.

A szakértő elmondta, hogy az említett települések régen kis falvak voltak, ám később, ahogy az agglomeráció növekedett, az emberek kimenekültek a természetbe. Ott viszont nem a minimális ökogazdaságokat művelték, hanem úszómedencéket állítottak fel, és egyre magasabbra – a domboldalba – kezdtek el építkezni.

Emiatt óriásira nőtt a vízfogyasztás. Korábban ezeket a településeket – amíg kevesebb ember élt ott – a helyi kutakból látták el vízzel. Egy idő múlva fenntarthatatlanná vált a helyzet és egy hatalmas nagy hálózatba fogták össze a települések vízellátását. Most már csővezetékeken keresztül érkezik a víz a háztartásokba, ahova az egykori helybéli lokális vizek forrásaiból és a Dunából egyaránt áramlik a víz. A helybéli kutak már nem tudnák ellátni a vízellátást.

A csőhálózatot elég régen építették, és most műszaki problémák adódtak. Sok helyen elfolyik a víz a talajba, hiszen a rendszer elavult és sérült. 

„A tünetek a jövőben csak erősödni fognak, hiszen ha ilyen meleg nyarak jönnek, és az emberek nem költöznek vissza Budapestre, akkor ez a maximálisan nagy vízigény fennáll” – mondta a geológus.

A 21. században a prioritást a víz jelenti. Anélkül nincs élet, nincs higiénia. Az egészségnek is egy alapvető része az, hogy az ember milyen vizet használ, milyen vizet iszik, miből főz, miben mosakszik

– mondja Juhász Árpád.

Szerinte egy olyan stratégiát kellene kidolgozni, hogy az extrém meleg nyarakon is legyen mindig garantáltan biztosított ivóvíz. Ehhez hosszútávú stratégia szükséges és új műszaki megoldások.

Mint a szakértő fogalmazott, minden elhatározás és pénz kérdése. Úgy gondolja, a politikusokat el kell gondolkoztassa ez az extrém helyzet. A beruházásokra pénzt kell fordítani, akár még ma.

Rovatok